Viktor Orban în "misiune de pace" la Beijing, după vizitele în Ucraina și Rusia

08 iul. 2024, 09:18
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Viktor Orban vizitează Beijingul în "misiune de pace", întâlnindu-se cu Xi Jinping, în contextul relațiilor Ungariei cu China și UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat o vizită neașteptată la Beijing, marcând astfel cea de-a treia etapă a așa-numitei sale "misiuni de pace", după deplasările anterioare în Ucraina și Rusia. Orban, care a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene la începutul lunii iulie, a fost primit de președintele chinez Xi Jinping.

Această serie de vizite vine într-un moment în care Ungaria și-a consolidat relațiile comerciale și de investiții cu China, poziționându-se diferit față de alte state membre UE care caută să-și reducă dependența de a doua mare economie a lumii. În ciuda faptului că liderii europeni au subliniat că Orban nu deține un mandat oficial din partea UE pentru aceste vizite, premierul maghiar insistă că demersurile sale sunt parte a unui efort personal de a contribui la pace.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a însoțit de asemenea pe Orban în călătoria sa în China, fapt confirmat de fotografiile publicate pe rețelele de socializare. Între timp, o întrevedere programată la Budapesta între Szijjarto și omologul său german a fost anulată, potrivit unui oficial al Ministerului de Externe german.

Vizita lui Orban la Beijing a avut loc cu puțin timp înainte de un summit NATO care urmează să discute despre continuarea sprijinului militar pentru Ucraina în fața conflictului cu Rusia. Premierul Ungariei, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu președintele rus Vladimir Putin și critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, a menționat că pacea nu poate fi realizată "dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles".



Citeste si