Ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind majorarea salariilor din Educație. Sindicatele, chemate la o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria
Guvernul se reuneşte, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG privind majorarea salariilor din Educație, acțiune care ar trebui să detensioneze situația din sistemul de învățământ. De asemenea, sindicatele au fost chemate din nou la negocieri la Palatul Victoria. Până acum, dascălii nu au acceptat Ordonanța de Urgență.
Ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind majorarea salariilor din Educație
UPDATE: Greva din Educație va continua și marți, au anunțat reprezentanții sindicatelor la finalul negocierilor avute joi cu reprezentanții Guvernului.
„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de joi.
Potrivit acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.
Citește și:
> Cum arată OUG pentru majorările de salarii din Educație
> Greva generală în Educație. Examenul de Bacalaureat ar pute fi amân
Consultările ar urma să aibă loc la ora 13,30, respectiv ora 19:00. Miercuri seară, Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educație. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învățământ pe care Guvernul le va aproba azi.
Conform unui comunicat al Guvernului, în același context, premierul și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au făcut un apel la responsabilitate către toți angajații din sistemul educațional pentru a înceta greva.
Liderii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat, însă, că greva generală va continua. Ei au respins propunerea Executivului privind creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învățământ.
Citește și:
> Cât ar urma să câştige profesorii debutanţi
> Liderii de sindicat, declarații după ieşirea de la Guvern: Greva continuă
> Cu cât se vor majora salariile profesorilor după adoptarea OUG
„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat - n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei", a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Dascălii au refuzat oferta și continuă greva
După 9 zile de grevă și două mitinguri uriașe, dascălii ar putea să se întoarcă la catedre din data de 6 iunie. Guvernul a pus pe masă creșteri salariale. Este vorba despre aproape 600 de lei net, începând de astăzi, pentru profesori, și 250 de lei pentru personalul auxiliar.
Mai mult, veniturile dascălilor care intră în sistem vor crește, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care în prezent este aproape 4.500 de lei. Oferta nu este pe placul profesorilor.
Citește și:
> Salariile angajaților din Educație și alte domenii vor fi majorate
> Probele orale de la BAC 2023, echivalente cu notele din timpul liceului
> Sindicaliștii CFR anunță o nouă grevă generală. Când ar putea avea loc
Ce prevede documentul
Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:
a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;
Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.