Secretul celor mai bune clătite. Rețeta pas cu pas

02 aug. 2023, 12:19
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Clătitele clasice franțuzești se fac în orice bucătărie și pentru oricine. Tuturor ne plac și sunt extrem de ușor de făcut. Unde pui că ai toate ingredientele mereu în bucătărie și cămară? Dar și lucrurile simple au secretele lor. Deși acest desert ar putea fi făcut și de către un copil de 6 ani, rețeta are câteva secrete pe care doar cunoscătorii le știu. Cum se fac clătitele ca să nu se lipească de tigaie sau să nu se întărească după? 

Secretul rețetei pentru cele mai bune clătite

Pentru mulți, clătitele sunt amintiri la propriu. Ne duc acolo unde bunica sau mama erau la aragaz sau în curtea casei unde le mâncai. Poate chiar cu ele, majoritatea dintre noi, ne-am făcut debutul în bucătărie. 

Deserturile preparate în casă sunt printre cele mai delicioase gustări, iar între acestea clătite ocupă locul fruntaș. Ne-au îndulcit copilăria, poate ușurat viața mamelor ca să nu-și mai bată capul cu vreo prăjitură cu cremă, gata în câteva ore, și de ele ne leagă poate unele dintre cele mai frumoase amintiri de familie. 

Clătitele pot fi făcute cu gem, dulceață, ciocolată sau marmeladă, dar pot fi și sărate, umplute cu brânză, urdă și mărar, spanac sau carne. Cele din urmă pot fi consumate singure sau pot fi însoțite de un alt preparat. De pildă, clătitele cu verdețuri merg foarte bine la o ciorbă de văcuță. 

Rețeta clasică de clătite

Ingrediente:

  • 3 oua;
  • 300 g de faina;
  • 300 ml de lapte;
  • 250-300 ml de apa minerala;
  • 3 linguri de unt topit (optional);
  • 1 praf de sare;
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar sau dupa gust;
  • arome: 1 lingurita extract de vanilie sau un plic de zahar vanilat si, daca iti place, putina coaja de lamaie rasa. Aromele se adauga doar daca vrei sa faci clatite dulci;
  • aproximativ 50 de ml de ulei pentru prajit;
  • apa minerala sau laptele.

Mod de preparare:

Ia un castron, sparge ouăle întregi și bate-le împreună cu 2 grame de sare. Adaugă apoi făina, alternativ cu laptele sau apa minerală. Amestecă bine compoziția cu un tel, apoi trece-o printr-o sită, acesta fiind și secretul unor clătite reușite. 

Dacă vrei să adaugi arome în compoziție, ești liber, dar nu uita să alegi ceva potrivit cu umplutura pe care o dorești. La final, aluatul trebuie să fie lipsit de cocoloașe, mai lichid dacă vrei clătite subțiri și mai gros dacă vrei clătite mai groase. 

Pe măsură ce stă pe blatul de bucătărie, lucru inevitabil când vine vorba de acest desert, aluatul se va îngroșa. Așadar, consistența lui trebuie mereu să fie verificată, dacă vrei ca desertul să-ți iasă perfect. Poți adăuga și puțin lichid de fiecare dată când simți ca aluatul și-a schimbat consistența. 

Acum poți trece la coacerea clătitelor. Încinge tigaia și unge suprafața acesteia cu unt sau ulei. Ia tigaia în mână și cu un polonic sau o cană toarnă compoziția în tigaie, având grijă să o împrăștii pe toată suprafața vasului în care gătești. 

După ce se întoarce, clătita trebuie lăsată să se coacă puțin și pe partea cealaltă. Clătitele se așază una peste cealaltă, pe o farfurie, pe măsură ce sunt coapte. Acestea se pot rula, împacheta sau se pot aranja sub formă de tort. 



Citeste si