Sancțiuni mai aspre pentru conducătorii auto din România. Ce noi restricții prevede Codul Rutier

07 iun. 2023, 15:51
Africa Studio/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

O serie de sancțiuni noi pentru conducătorii auto din România au fost introduse în Codul Rutier. De asemenea, unele sancțiuni deja existente au fost înăsprite, astfel că șoferii sunt obligați să fie mai atenți dacă nu vor să fie buni de plată.

Noi sancțiuni în Codul Rutier. La ce ar trebui să fie atenți șoferii

Conducătorii auto care vor fi agresivi la volan vor fi buni de plată. Aceștia vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 de lei și 725 de lei și, de asemenea, suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

În cazul conducătorilor auto „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens” sunt vizați de aceste sancțiuni.

Totodată, manevra de întoarcere a mașinii prin folosirea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare” este la fel o încălcare și face parte din categoria conducerii agresive.

Sancțiuni dure pentru șoferii care reduc brusc viteza fără motiv întemeiat

Nici motocicliștii nu scapă de sancțiuni. Cei care vor conduce doar cu o roată pe sol vor fi sancționați. Șa fel și în cazul șoferilor care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte. 

Sancțiuni mai aspre se prevăd în Codul Rutier și pentru conducătorii auto care circulă „cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral”. Reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul este o altă încălcare din Codul Rutier și este pedepsită conform prevederilor din Codul Rutier.

Lege nouă pentru șoferii din România

Potrivit noii ordonanțe de urgență, începând de la 1 iunie 2023, benzina şi motorina comercializate în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi. Prin urmare, benzina şi motorina trebuie să conţină obligatoriu minim 8% şi, respectiv 6,5% biocarburanţi, potrivit noii ordonanţe a Guvernului aprobată în iunie.

Această măsură a fost adoptată pentru ca România să își respecte pe de o parte obligaţia de reducere a gazelor cu efect de seră, dar și pentru ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.



Citeste si