Românii care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea primi o parte din valoarea fraudei. La ce procent s-a gândit Marcel Boloș
Guvernul accelerează digitalizarea ANAF şi pregăteşte o serie de măsuri pentru a creşte gradul de colectare. Astfel s-a ajuns la această idee, anunțată de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș: cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali să primească 1% din valoarea fraudei.
Ministrul de Finanțe vrea să implice poporul în combaterea evaziunii fiscale. Mai clar, cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor o parte din valoarea fraudei.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, pentru Observator.
Românii ar putea semnala online dacă, de exemplu, angajatorul face plata parțială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală. Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, Ministerul de Finanțe digitalizează cu bani europeni instituțiile din subordine. De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.
Citește și:
> Propunerea „denunți și câștigi”, tot mai aproape de realitate. Planul lui Boloș creează tensiuni
> Scandal în Parlament pe RCA. Șefii ASF și-au apărat salariile de 12.000 € și nu vor să demisioneze
> Ce pot face şoferii care vor să renunţe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi
Mai exact, facturile sunt încărcate în platformă, iar cu ajutorul inteligenței artificiale softul va detecta suspiciunile de evaziune fiscală pe întreg lanțul și va emite alerte în acest sens.
În prezent, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicații independente. În noul soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.
„Ştim de unde se aprovizionează cu marfă cel care intră în procesul de monitorizare şi ştim ce destinaţie au mărfurile”, a completat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.
„Ne propunem să creştem cu cel puţin 1% din PIB creşterea colectării TVA pentru anul următor”, a spus Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării.
Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru Vămi. Primele 3 vor fi amplasate în punctele-cheie ale evaziunii fiscale, anume Portul Constanța, granițele cu Moldova și cu Ucraina.
Citește și:
> Protest la Ministerul Sportului. Manifestanții îl acuză pe ministrul Novak de furturi din buget
> SUA intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșie
> SRI îi verifică pe românii aduși în România din Gaza pentru a evita infiltrarea teroriștilor
Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de douăzeci de ani. Așa că facem inspecție fizică la mărfuri, în vreme ce alte state folosesc deja inteligența artificială.
„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
De la jumătatea anului 2024, şoferii care transportă mărfuri vor fi obligaţi să aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Acestea vor înregistra date şi vor transmite locaţia autovehiculului.
„Cele 2.000 de sigilii vor fi repartizate în funcţie de zonele de risc. La graniţa cu Bulgaria, unde vin cele mai multe mărfuri care se pare tranzitează teritoriul României, dar mai mult rămân în ţară”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.