Românii care denunță faptele de evaziune fiscală vor primi recompensă

22 nov. 2023, 14:16
Stereo Lights/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit cu o propunere ademenitoare pentru români. Cei care vor denunța faptele de evaziune fiscală vor fi răsplătiți.

Faptele de evaziune fiscală denunțate vor fi răsplătite

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vine cu o propunere rentabilă pentru români. Cei care vor denunța faptele de evaziune fiscală vor fi răsplătiți, și anume vor primi un procent din suma recuperată de stat. Oficialul spune că această strategie este o încercare de a aduna cât mai mulți bani la buget.

Analistul economic Adrian Negrescu susține că această măsură se bazează pe principiul: "Hai să reinventăm Securitatea de pe vremea lui Ceaușescu".

"Pare un lucru pozitiv, din perspectiva modului în care autoritățile încearcă să reducă evaziunea. Se întâmplă și în alte țări această acest tip de recompensare a celor care descoperă și și reclamă cazuri de evaziune fiscală.
La noi, e o mică mare problemă. Pentru că, în primul rând, nu știu în ce măsură ANAF-ul are în acest moment capacitatea de a prelua zecile, dacă nu sutele de mii, de plângeri pe care le vor înregistra în perioada următoare. Românii, când e vorba de capra vecinului, întotdeauna reacționează și probabil mulți dintre ei vor trimite astfel de sesizări legat de ce face vecinul din punct de vedere financiar. Pe rescu, că nu ne punem întrebări cu privire la etica acestor fapte. ", a spus Adrian Negrescu.

Totuși, acesta este de părere că autoritățile nu vor reuși astfel să reducă evaziunea fiscală, estimată de premierul Marcel Ciolacu la 150 de miliarde de lei în fiecare an. Din punctul său de vedere, este nevoie de anchete și o reorganizare a ANAF-ului, cu scopul de a merge pe zonele de evaziune foarte clare, cum sunt cele din portul Constanța, importurile de legume-fructe, transporturile de materiale de construcții fără facturi.

„Apropo, sunt 1,2 milioane de companii din România, din care doar 800.000 își depun bilanțuri la Ministerul Finanțelor în fiecare an. Oare cele 400.000 de companii care nu-și depun bilanțul fac evaziune sau nu? Uite acolo e un semn mare de întrebare legat de modul în care statul monitorizează ceea ce se întâmplă în economie.", a spus Adrian Negrescu.


Citeste si