Proteste la Chișinău în timpul vizitei secretarului de stat american Antony Blinken

29 mai 2024, 16:43
Andrzej Rostek/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Protestatari legați de oligarhul Ilan Șor au încercat să perturbe vizita lui Antony Blinken în Chișinău, fiind opriți de poliție.

Protestatari afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să blocheze o stradă la intrarea în Chișinău, în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Incidentul a avut loc miercuri, când Blinken a sosit în Republica Moldova pentru întâlniri cu oficialii moldoveni, inclusiv președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Poliția a intervenit când protestatarii, majoritatea veniți din regiunea autonomă Găgăuzia, au încercat să blocheze bulevardul Dacia, ducând la îmbrânceli între forțele de ordine și manifestanți.

Autoritățile au anunțat restricții de circulație în anumite zone ale capitalei din motive de securitate, însă protestatarii au ignorat aceste decizii. Mai multe persoane au fost duse la Inspectoratul General al Poliției pentru documentare. Printre participanții la protest s-a numărat și Mihail Vlah, consilier al başcanului Găgăuziei, membru al echipei lui Șor, care a fost văzut fiind escortat de poliție.

Găgăuzia, o regiune cu populație preponderent turcică și creștină, este condusă de Evghenia Guțul, apropiată a lui Ilan Șor. După interzicerea partidului său în Republica Moldova, regiunea a devenit un fief al oligarhului, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare și a fugit în Israel și Rusia. Vizita lui Antony Blinken la Chișinău include anunțarea unui nou pachet de sprijin pentru Moldova, în contextul tensiunilor regionale și al sprijinului SUA pentru conectarea Republicii Moldova la rețeaua electrică a României.



Citeste si