Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani. Prin ce orașe va circula

22 nov. 2023, 13:40
Algi Febri Sugita / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Primul tren electric nou cumpărat de România în ultimii 40 de ani va fi livrat în țară, săptămâna viitoare, după finalizarea testelor statice la fabrica din Katowice din Polonia.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani

Primul tren electric procurat de România în ultimii 40 de ani urmează să ajungă în țară săptămâna viitoare, după o serie de teste și verificări ce au avut loc la fabrica din Katowice din Polonia. Trenul electric este inter-regional și face parte din setul de 37 produse de Alstom.

"Primul tren electric RE-IR, din cadrul contractului semnat de ARF cu Alstom în 2022, pentru achiziţionarea a 37 de trenuri electrice destinate serviciilor de transport feroviar de călători de mediu şi lung parcurs, a finalizat testele statice la fabrica din Katowice şi toate unităţile au fost asamblate în trenul pregătit pentru livrarea către România săptămâna viitoare", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu.
"Trenul ajunge la Bucureşti la începutul lunii decembrie şi va fi verificat în vederea livrării şi, ulterior, autorizării, în vederea punerii în circulaţie cu călători. Pentru verificări, se vor aloca trase (parcursuri) pe reţeaua publică, pentru că trebuie să parcurgă 10.000 de kilometri", a adăugat Roşeanu.

Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) produce cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) care vor face legătura între capitala și principalele centre urbane ale ţării. Totodată, trenurile electrice vor îmbunătăți și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Noile trenuri electrice vor circula pe următoarele rute: Bucureşti Nord - Constanţa, Bucureşti Nord - Braşov - Arad - Timişoara, Bucureşti Nord - Braşov - Cluj, Bucureşti Nord - Braşov - Deda - Cluj, Bucureşti Nord - Braşov, Bucureşti Nord - Iaşi, Bucureşti Nord - Suceava, Bucureşti Nord - Galaţi, Bucureşti-Nord - Craiova - Târgu Jiu - Petroşani - Simeria, Bucureşti Nord - Craiova - Timişoara - Arad, Cluj - Timişoara, Cluj - Suceava - Iaşi.

Contractul achiziţiei celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani ajunge la suma de 2.421.771.878 lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.



Citeste si