Premierul Marcel Ciolacu anunță planul pentru aderarea completă a României la Schengen până la sfârșitul anului

29 mar. 2024, 15:03
Victor Mogyldea / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Premierul României, Marcel Ciolacu, promite aderarea completă la Schengen în 2023, subliniind unitatea politică și stabilitatea ca esențiale.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în cadrul inaugurării noului terminal al Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara că guvernul are un plan bine definit pentru ca România să adere complet la spațiul Schengen, inclusiv cu granița terestră, până la sfârșitul anului curent. Acest angajament vine după ce România a fost admisă în Schengen pentru frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024.

Ciolacu a subliniat importanța unității politice și a depășirii orgoliilor pentru atingerea acestui obiectiv național, menționând că "nimic nu se poate construi atunci când este haos și forțele politice se ceartă între ele". El a evidențiat că stabilitatea și o voce unitară sunt esențiale pentru proiectele majore de țară, precum aderarea la Schengen.

În discursul său, premierul a făcut referire la investițiile semnificative în infrastructura aeroportuară și portuară din România, care demonstrează pregătirea țării pentru integrarea în spațiul Schengen. A menționat, de asemenea, că românii care vor călători în țările Schengen vor beneficia de proceduri simplificate la aeroporturi, eliminând controlul clasic de frontieră.

Aderarea României la Schengen a fost un subiect de lungă durată, cu mai multe încercări eșuate în trecut, iar promisiunea premierului Ciolacu vine ca o confirmare a determinării actualei guvernări de a finaliza acest proces.



Citeste si