Povestea lui John List, „criminalul de alături”. Contabilul și-a ucis mama, soția și cei trei copii, pentru a ajunge în Rai
John List părea să fie fiul, soțul și tatăl perfect, până la finalul anului 1971, când și-a împușcat, pe rând, fiecare membru al familiei, pentru a ajunge în Rai. Ulterior a dispărut timp de 18 ani.
John List, criminalul care și-a ucis mama, soția și cei trei copii, pentru a ajunge în Rai
John List era contabil și muncea la o bancă din orașul american Jersey, nu departe de casa sa în care locuia împreună cu mama, soția și cei trei copiii. Conacul său din New Jersey avea 19 camere. Păreau o familie model. Mergeau împreună la biserică în fiecare duminică, iar John rămânea și preda la școala de duminică. Totul până în anul 1971, când John și-a pierdut locul de muncă. Avea 46 de ani și nu părea că se poate redresa.
A început să-şi petreacă zilele în gară, citind ziarele şi sustrăgând în secret bani din contul mamei sale pentru a putea plăti ipoteca în continuare. Iar gândul că se poate face de râs în rândul comunității și că va trăda principiile învățate de la tatăl său îl apăsau.
Citește și:
> Alexandra Dariescu, un cadou minunat de Crăciun publicului din România: The Nutcracker and I
Gândurile l-au măcinat într-atât de tare încât a recurs la un gest șocant. Pe 9 noiembrie 1971, bărbatul și-a împușcat soția, pe Helen, fiica de 16 ani, Patricia, fiul de 15 ani, pe John, fiul de 13 ani, pe Frederick, și mama sa, Alma, în vârstă de 85 de ani.
Soția a fost prima. După ce i-a văzut pe copii plecând la școală, a mers în bucătărie, unde nevasta își bea cafeaua de dimineață, ca de obicei, și a omorât-o. La scurt timp, a urcat la etaj, unde și-a ucis mama, care stătea în pat.
A ucis-o pe Patricia când s-a întors de la școală, apoi pe Frederick. Și-a făcut un sandviș, după care a mers la bancă și și-a închis conturile. Apoi a mers să-și susțină fiul cel mare la un meci de fotbal, la liceu. După meci, l-a condus acasă și l-a împușcat.
John List a așezat trupurile membrilor familiei sale în salon, pe niște saci de dormit. Deasupra acestora a lăsat un bilet adresat pastorului său, în care mărturisea că se temea pentru familia sa care, confruntându-se cu sărăcia și cu lumea rea, se va întoarce împotriva lui Dumnezeu. Altfel spus, i-a ucis pentru a le asigura un loc în Rai.
Citește și:
> Povestea lui James Bedford, primul om criogenat din istorie. Când ar urma să fie readus la viață
> Povestea lui Traian Teodorescu, românul care ar fi fost implicat în crima din Orient Express
> Povestea lui Tudor Vornicu, senior al micului ecran. Ce relații avea cu Securitatea
Nu avea de gând să suporte consecințele faptelor sale, căci bărbatul a curățat locul crimelor, s-a decupat din toate fotografiile din casă, a anulat toate livrările și contractele și a sunat la școală pentru a-și învoi copiii, spunând că vor pleca într-o vacanță preț de câteva săptămâni. Mai apoi, a aprins luminile și radioul și și-a pus pe fundal imnuri religioase.
A dormit în casă în noaptea în care familia sa zăcea fără suflare în salon, pe urmă a ieșit pe ușă, în dimineața următoare, și nu a mai fost văzut timp de 18 ani. Tocmai după o lună vecinii au început să intre la bănuieli, din pricina luminilor care erau aprins constant. Când autoritățile au intrat în casa din New Jersey, pe 7 decembrie 1971, au auzit muzică de orgă și au găsit cadavrele și biletul lui John.
Bărbatul a explicat că trupurile din casă sunt membrii familiei sale, pe care i-a ucis din milă. Astfel, spunea el, le-ar fi salvat sufletele persoanelor pe care le-a iubit. FBI-ul i-a găsit mașina parcată pe Aeroportul Internațional Kennedy din New York, însă niciun indiciu de locul unde ar fi contabilul.
El nu a fost găsit timp de 18 ani, dar când a intrat în scenă criminalistul Frank Bender, care realiza portrete ale infractorilor căutați de mulți ani, a realizat și portretul lui John List. Când a fost publicat la televizor, pe 21 mai 1989, împreună cu povestea crimelor sale, peste 22 de milioane de telespectatori au văzut imaginea criminalului, iar o femeie din Richmond, Virginia, a alertat autoritățile.
Cum a fost găsit criminalul
Ea credea că vecinul ei, Robert Clark, semăna izbitor cu ucigașul, mai ales că era contabil și mergea la biserică. Anchetatorii s-au deplasat la casa lui Clark, unde au găsit-o pe soția lui, care le-a spus că l-a întâlnit pe bărbat la biserică. John List își schimbase numele în Robert Clark și se mutase în Richmond, unde a început o viață nouă. A fost arestat în data de 1 iunie 1989, la nouă zile de la momentul în care portretul realizat de criminalistul Bender a fost difuzat la TV.
Citește și:
> Comemorarea a 62 de ani de la evadarea din Alcatraz
> Două filme românești la Cannes 2024
> Stephan Pelger s-a spânzurat. Cu ce probleme se confrunta designerul
La procesul său din 1990, avocații au susținut că John List a suferit de PTSD (n.r. sindrom de stres posttaumatic, o tulburare care se dezvoltă la unele persoane care au experimentat un eveniment șocant, înfricoșător sau periculos), afecțiune pe care a dobândit-o în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și în Coreea.
Psihologii credeau mai degrabă că trecea prin criza vârstei de mijloc, dar, după cum a stabilit judiul, aceasta nu a fost o scuză pentru uciderea a cinci oameni nevinovați. Judecătorul l-a condamnat la cinci pedepse consecutive de închisoare pe viață. John List a murit în închisoare, în anul 2008, la 82 de ani. Într-un interviu din 2002, criminalul a spus că nu s-a sinucis după ce și-a ucis propria familie, deoarece a simțit că acest lucru l-ar împiedica să ajungă în Rai.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.