Poliția Locală folosește semnale acustice și luminoase în mod ilegal. Ce spune legea
Șoferii sunt obligați să dea prioritate în trafic unei mașini de la Poliția Locală cu semnalele acustice și luminoase pornite, altminteri primesc sancțiuni usturătoare. Cei de la Locală, însă, le folosesc, de multe ori, ilegal. Un proiect de lege, depus recent în Senat, ar putea include Poliția Locală printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei.
Semnale acustice și luminoase, folosite în mod ilegal de Poliția Locală
La sat sau oraș, cu toții am văzut cel puțin o dată Poliția Locală. Uneori, chiar putem spune că e dificil, din prima, să ne dăm seama care sunt ofițerii de la MAI sau angajații în uniforme ai Primăriei. Puțini știu că această practică este ilegală.
Legea după care funcționează Poliția Locală spune că echipajele pot folosi atât semnale sonore, cât și pe cele luminoase, de culoare albastră, în timpul misiunilor. Prevederea nu este inclusă în Codul Rutier, ceea ce înseamnă acum contravenție: între 9 și 20 de puncte amendă.
Mai mult, șoferul care nu acordă prioritate în acest caz, poate rămâne 3 luni fără permis și fără plăcuțele de înmatriculare. Codul Rutier prevede că luminile albastre pot fi folosite, de pildă, pentru autospecialele Ministerului de Interne, ale SPP-ului, SRI-ului sau Penitenciarelor.
Citește și:
> DSU, Lidl România și Fundația pentru SMURD, împreună pentru bine
Mai clar, dacă până acum Poliția Locală a făcut semn unui conducător auto să oprească sau să se dea la o parte, șoferul nu era obligat să o facă.
„Din bun simţ puteţi să faceţi acest lucru. Dar, în momentul de faţă, în Codul Rutier nu regăsiţi această obligativitate în ceea ce vă priveşte, ca cetăţean, ca şofer”, a declarat Bogdan Rodeanu, inițiatorul legii.
„Au existat cazuri în care Poliţia Rutieră a oprit în trafic poliţişti locali deoarece foloseau în trafic semnale luminoase”, a spus Eugen Tone, președinte Federația Poliției Locale.
La mijloc este un vid legislativ pe care un deputat vrea să îl acopere cu un proiect de lege. În Codul Rutier s-ar putea adăuga și permisiunea ca polițiștii locali să utilizeze semnalele acustice și luminoase, legal, nu ca până acum. Ideea, însă, nu este pe placul polițiștilor de la Interne.
Citește și:
> Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, în vizorul DNA
> Noua fabrică Saint-Gobain de la Turda: Impact economic major
> Vine criza orezului, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Efectele se vor resimți și la noi
„Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”, a transmis Vasile Zelca, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.