Planul Nuclearelectrica în caz de cutremur în România. Este pregătită Centrala Nucleară de la Cernavodă
Societatea Națională (SN) Nuclearelectrica, cea care are în administrare cele doua reactoare de la Cernavodă și care asigură 20% din necesarul de energie al României, cât și Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești, a transmis cât de pregătită este țara noastră în caz de sism major. Ministerul Energiei a cerut companiilor energetice de stat, anume Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, să actualizeze planurile de intervenție în caz de curtremur, după ce, în ultimele zile, s-au produs mai multe cutremure îngrijorătoare în Oltenia, zonă neclasificată drept punct seismic de risc.
Care este Planul Nuclearelectrica în caz de cutremur în România
Centrele Nuclearelectrica respectă standardele de siguranță stabilite la nivel național și internațional. Centrala Nucleară Cernavodă este proiectată pe baza unor studii autorizate și elaborate de Centrul de Fizica Pământului, „care au luat în considerare în mod conservativ istoria întregii regiuni”, au transmis reprezentanții companiei de stat.
„Sucursalele SN Nuclearelectrica sunt proiectate împotriva efectelor unui cutremur, în conformitate cu normele naționale și internaționale. Astfel, există activități de evaluare periodică a securității nucleare. În decursul timpului, utilizând cele mai performanțe și moderne metodologii și standarde, analizele de hazard seismic au fost validate independent de către organizații specializate internaționale în colaborare cu institutele românești de profil. Aceste analize independente au confirmat robustețea / rezistență la seism a sistemelor și structurilor afarente unităților.
CNE Cernavodă, centrală nuclearoatomica de la Cernavodă, este proiectată împotriva efectelor unui cutremur, în baza unor studii autorizate elaborate de Centrul de Fizică Pământului care au luat în considerare în mod conservativ istoria întregii regiuni, incluzând și zonele seismice cele mai apropiate: zona Vrancea și zona Șabla (munții Balcani), și nu necesită actualizări", se arată în comunicatul SN Nuclearelectrica.
Procedurile speciale adoptate la Centrala Nucleară Cernavodă, în caz de seism major în România
Angajații Centralei Nucleare Cernavodă au vorbit și despre procedurile pregătite în caz de cutremur major în România. Trebuie menționat că răcirea reactorului de la Cernavodă se poate face și în lipsa unor surse de energie electrică, prin circulația naturală a apei, dar există și o sursă de alimentare electrică de urgență, formată din două generatoare diesel.
Citește și:
> A început cel mai mare exerciţiu nuclear din istoria României, la Centrala de la Cernavodă
> Cum s-a pregătit Darius Vâlcov înainte de a se preda
> Planul PSD - PLN pentru alegerile din 2024: un nou USL, sub un alt nume
„1. Soluțiile de proiectare care asigură că:
- Toate structurile și sistemele de securitate sunt proiectate să își mențină integritatea și să asigure funcțiile de securitate (oprire și răcire reactor, containerizarea radioactivității) asigurând margini suficiente în cazul unui cutremur baza de proiectare;
- Răcirea reactorului de la CNE Cernavodă se face prin sursele de răcire normale sau dacă acestea nu mai sunt disponibile răcirea este realizată fără a fi necesară nicio sursă de energie electrică, prin circulația naturală a apei (termosifonare) în circuitul primar și preluarea căldurii în circuitul secundar folosind apă din rezervorul de stropire;
- Suplimentar, există prevăzută prin proiect, o sursă de alimentare electrică de urgență, constând din două grupuri electrogene diesel 2 x100%, special proiectate pentru cazul unui cutremur baza de proiectare.
Citește și:
> Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate suferi daune ireparabile”
> Planul de austeritate abia aprobat de Guvern, deja fentat de autorități
> Planul Guvernului pentru a pune pe raft mai multe produse românești
2. Existența procedurilor de răspuns în situații anormale pe care operatorii sunt pregătiți să le aplice în cazul apariției unui cutremur. De menționat că operarea centralei se face în mod normal din Camera de Comandă Principala (CCP), dacă în caz de cutremur această devine indisponibilă, activitățiile de oprire a reactorului , răcire a combustibilului și containerizare a radioactivității se fac din Camera de Comandă Secundară (CCS), o structura special proiectată și construită pentru această situație, rezistență la un cutremur baza de proiect.
3. Asigurarea disponibilității continue a sistemelor cu funcțiile sus menționate, prin execuția de programe de întreținere și testare periodică în conformitatea cu normele aprobate de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear, CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activitatiilor Nucleare).
Citește și:
> Planul lui Netanyahu: Demilitarizarea Fâșiei Gaza
> Planul Secret al Daktela: Cum Vor Cuceri Piața Românească cu AI?
> Planul secret al lui Zelenski pentru pacea cu Rusia: ce nu știm încă
4. Pregătirea continuă a personalului care asigura operare celor două unități nucleare, testarea și reautorizarea periodică de către autoritățile de reglementare în domeniul nuclear, CNCAN. Programul de pregătire conține elemente de pregătire practică în teren cât și la simulatorul integral pentru răspunsul turelor de operare la consecințele evenimentelor seismice", au precizat reprezentanții Nuclearelectrica.
Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, rezistentă la cutremure
Și Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești este proiectată împotriva efectelor unui seism, în baza unor studii care au luat în considerare istoria întregii regiuni și au inclus și zonele seismice cele mai apropiate, adică zona Vrancea și Regiunea Făgăraș-Câmpulung.
„- soluțiile de proiectare care asigura că structurile și sistemele importante pentru securitatea nucleară sunt proiectate să își mențînă integritatea și să asigure îndeplinirea funcțiilor de securitate (reținerea materialelor radioactive, inclusiv menținerea barierelor fizice în calea eliberării acestora în mediul înconjurător și controlul și monitorizarea stării instalației, precum și furnizarea serviciilor suport necesare) în cazul unui cutremur baza de proiectare.
Citește și:
> Stellantis lansează 30 de modele hibride în 2023: Ce urmează?
> Guvernul ia în calcul prelungirea embargoului la cerealele ucrainene
> Guvernul dezvăluie planul de despăgubiri pentru agricultorii afectați de secetă
- dotarea cu un grup electrogen proiectat pentru cazul unui cutremur baza de proiectare, pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a echipamentelor importante pentru securitatea nucleară (care asigura controlul și monitorizarea stării instalației) în cazul pierderii alimentării normale cu energie electrică.
- existența procedurilor de răspuns în situații de urgență pe care personalul este pregătit să le aplice în cazul apariției unui cutremur și să asigure oprirea în siguranță a instalației.
- asigurarea disponibilității continue a sistemelor cu funcțiile de securitate nucleară menționate mai sus, prin efectuarea programelor de întreținere și testare periodică în conformitate cu normele aprobate de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear, CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activitatiilor Nucleare).
Citește și:
> George Simion și unirea cu Moldova: reacții politice
- pregătirea continuă a personalului care asigura exploatarea în condiții de siguranță a instalației nucleare. Programul de pregătire conține elemente de pregătire practică pentru răspunsul la situații de urgență, inclusiv la consecințele evenimentelor seismice", se precizează în comunicat.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.