Paradoxul prețului plafonat la gaze: gaze ieftine, facturi mari
Este o situație paradoxală pe piața gazelor. Clienții care vor să își schimbe contractele sau să le reînnoiască găsesc cu greu oferte sub plafon, chiar dacă pe bursă prețurile sunt cu un sfert mai mici decât cele din facturi. Furnizorii nu coboară prețul, deși ar avea de unde. O analiză arată că din cauza plafonului impus de stat clienții vor plăti anual și 900 de lei în plus la factură.
Preț plafonat la gaze, facturi tot mari
Prețul plafonat de stat e 31 de bani/kWh, aceasta fiind și oferta celor mai mulți dintre furnizori pentru cei care vor să-și schimbe acum contractele la gaze.
Energia din facturi a rămas la prețurile din timpul crizei, din cauza acestui plafon de 31 de bani pe kWh, introdus în aprilie 2022. Furnizorii nu vin cu oferte mai mici, chiar dacă, pe burse, gaze este și de 13 ori mai ieftin. De la cel mult aproape 2 lei pe kWh, la 12 bani în prezent.
„Majoritatea contractelor expiră în luna iunie şi vor fi noi contracte încheiate cu luna iulie. Vedem că majoritatea ofertelor sunt la acest 0,31 de lei kWh cu TVA inclus. 07.24 Plafonul îi determina pe furnizori să se alinieze toţi la nivelul acestui preţ şi să oferteze în masă”, a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Observator.
„Este în funcţie de strategia de achiziţie pe care o au furnizorii. Dacă furnizorii sunt în continuare cu cantitate mare de energie în PZU, la un preţ foarte mic, ar trebui să se vadă în facturi”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.
La curent e complicat
În vreme ce pe piața gazelor se pot face reduceri mai ușor, pe cea a curentului lucrurile sunt mai complicate. Prețurile pe bursă se învârt în jurul celor din facturi, adică între 0,80 lei și 1,3 lei pe kWh. Chiar dacă în unele zile și intervale orare electricitatea se vinde la preț negativ, specialiștii spun că doar plafonul maxim, anume de 1,3 lei pe kWh, poate fi reevaluat.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.