ONU avertizează despre riscurile majore din Gaza: moloz contaminat și nevoia de fonduri pentru deminare
Responsabilul operațiunilor ONU de deminare în Fâșia Gaza, Charles (Mungo) Birch, a atras atenția asupra cantității semnificative de moloz și dărâmături prezente în regiune, depășind chiar și situația din Ucraina. Într-un briefing de presă la Geneva, Birch a explicat că, deși Gaza are o lungime de doar 25 de mile, cantitatea de moloz este estimată la 37 de milioane de tone, aproximativ 300 kg/mp. Mai mult, aceste dărâmături sunt puternic contaminate cu muniții neexplodate (UXO) și azbest, un material extrem de periculos pentru sănătate, care necesită precauții speciale în procesul de înlăturare.
UNMAS, serviciul ONU pentru acțiuni de deminare, a primit finanțare de 5 milioane de dolari, dar are nevoie de încă 40 de milioane pentru a-și continua activitatea în următoarele 12 luni. Birch a subliniat că pentru a face Gaza din nou sigură pentru populație, sectorul în ansamblu va avea nevoie de sute de milioane de dolari timp de mai mulți ani.
Citește și:
> ONU solicită coridoare umanitare spre Fâșia Gaza. „Civilii își procură greu alimentele necesare”
> Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru a solicita încetarea focului armat
În contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a discutat despre posibilele consecințe ale unei escaladări a conflictului între Israel și Hamas. Dungaciu a evidențiat că o invazie a Israelului în Rafah ar putea duce la pierderea sprijinului financiar și politic din partea statelor arabe, ceea ce ar complica și mai mult situația din regiune.