Noua lege a pensiilor este gata. Cine sunt românii care vor primi în plus peste 1.000 de lei

01 nov. 2023, 08:17
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Legea pensiilor a suferit schimbări majore. Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de ieșire din câmpul muncii în funcție de numărul de copii născuți. În schimb, nu se va mai ține cont de perioadele petrecute în armată sau facultate în cazul pensionarilor pentru limită de vârstă. O altă modificare se referă la faptul că vor fi luate în calcul și sporurile. Noua lege va rezolva și unele inechități. De exemplu, un bărbat cu un stagiu complet de cotizare şi o pensie de 2550 de lei ar putea primi în plus puţin peste 1.000 lei.

Noua lege a pensiilor vine cu multe schimbări

Al treisprezecelea salariu, plata cu ora, dar şi premiile câştigate pentru care s-au plătit dări la stat vor fi adăugate la calculul pensiei. 

„Vor avea parte de majorări de pensii persoanele care au avut venituri de natură salarială care nu au făcut parte din baza de calcul, veniturile care au reprezentat sporuri pentru diferite situaţii”, a spus Doina Pârbălabu, fostă șefă a Casei de Pensii, pentru Observator

Însă nu sunt numai vești bune. Dacă acum se iau în calcul la pensie perioadele asimilate, cum ar fi cele petrecute la facultate sau în armată, în noua lege a pensiilor nu se va mai ține cont de aceste aspecte. Schimbări sunt și pentru cei care au avut condiții deosebite de muncă. Pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 10 ani și nu 13 cum este acum.

Noua lege a pensiilor va permite femeilor să se pensioneze cu 6 luni mai devreme pentru fiecare copil născut și îngrijit până când împlinește 16 ani.

„Femeile cu mai multi copii beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil pe care îl îngrijesc cel puțin până la 16 ani. Practic, Daca vorbim de exemplu despre o femeie care are 2 copii i se reduce vârstă standard de pensionare cu 1 an, iar daca are 7 copii sau mai mult vârstă de pensionare se reduce cu până la 3 ani și 6 luni”, Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.

Pensiile vor fi recalculate în funcţie de vechimea de muncă şi contribuţia la sistemul de asigurări sociale

Oamenii care lucrează și după împlinirea stagiului complet de cotizare vor primi bonusuri la pensie. Majorarea pensiilor se va face anual în ianuarie. 

Dacă în anul 2024 pensiile vor fi indexate cu rata inflației, deci vor crește cu 13,8%, din 2025 va exista un mecanism de frânare care va ține cont de inflație și de câștigul salarial mediu brut și indicatori comunicați de INS. Comisia Europeană a făcut această recomandare așa încât majorările să nu mai pună o presiune atât de mare pe bugetul de stat. 

„Astăzi inechităţile în sistemul public de pensii, raportat la 2019, sunt 289%. Dacă facem indexarea întâi, cresc la 332%. Mă întreb eu, întreb guvernanţii, în cât timp îşi propun să elimine aceste inechităţi?”, Dumitru Leonte, membru al Uniunii Pensionarilor. 

Autoritățile de la București promit că noua lege va rezolva aceste situații. De pildă, un bărbat cu un stagiu complet de cotizare și o pensie de 2.550 de lei ar putea primi în plus puțin peste 1.000 de lei. În cazul unei femei cu o pensie de aproape 2.800 de lei și un stagiu de cotizare de 32 de ani, mărirea ar fi mai mică, de aproape 800 de lei. 

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie. De atunci, vor avea venituri mai mari bărbații care s-au pensionat înainte de 2015, cât și femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, susțin specialiștii. 



Citeste si