G7 aprobă utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei

14 iun. 2024, 08:16
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
G7 a convenit să folosească dobânzile de la activele rusești înghețate ca garanții pentru un împrumut de 50 mld. USD pentru Ucraina.

Liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7) au ajuns la un acord politic pentru a folosi veniturile generate de dobânzile activele rusești înghețate ca garanții pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a G7 în Italia, conform unui oficial al președinției SUA.

Activele rusești, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse de statele G7 și Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Veniturile anuale estimate la 3 miliarde de euro din dobânzi vor fi folosite pentru a garanta acest credit solidar, cu SUA ca principal finanțator.

Uniunea Europeană a blocat, de asemenea, active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, majoritatea fiind depozitate în Belgia. Casa de compensare Euroclear gestionează aceste active.

În ciuda acestui acord, există obstacole juridice, geopolitice și financiare care împiedică confiscarea directă a activelor și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei sau achiziția de arme. Rusia a amenințat cu represalii în cazul în care aceste măsuri vor fi implementate, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, catalogând acțiunile ca fiind ilegale și promițând un răspuns dureros din partea Kremlinului.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a confirmat acordul G7, subliniind că nu este vorba despre confiscarea activelor, ci despre utilizarea dobânzilor generate de acestea. Administrația de la Moscova a avertizat că va avea o ripostă dură împotriva Uniunii Europene în cazul în care Grupul G7 va folosi profiturile generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni.



Citeste si