Drogurile, problemă de siguranță națională. Cum vrea Marcel Ciolacu să stopeze consumul în rândul adolescenților: „Tinerii între 16 și 18 ani despitați pozitiv pierd dreptul de a lua permisul”

12 sept. 2023, 09:55
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

În prima zi de școală, președintele Klaus Iohannis a anunțat măsuri fără precedent față de una dintre cele mai mari probleme de siguranță națională: drogurile. Subiectul va ajunge pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în următoarea ședință. Premierul Marcel Ciolacu nu este de acord cu testarea elevilor și vine cu o altă propunere: tinerii între 16 și 18 ani depistați pozitiv să nu își mai poată lua permisul de conducere la majorat. 

Propunerea lui Marcel Ciolacu pentru a stopa consumul de droguri în rândul adolescenților

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinte a consiliului suprem de apărare a ţării acest subiect.
Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri mai ales de la vârste fragede şi în şcoli sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României. 

După ce, ani la rândul, am întors privirea de la acest fenomen de amploare, acum, consumul de droguri a ajuns în atenția autorităților, devenind o problemă de siguranță națională. 

Iar de această dată statul va lua atitudine, căci odată ce o temă este pusă pe agenda CSAT, toate instituțiile de forță sunt obligate să se pună în mișcare. 

După accidentul din 2 Mai, în care un șofer drogat de 19 ani a omorât doi tineri studenți, ministrul de Interne a venit cu propuneri, inclusiv testări ale elevilor. Prim-ministrul, însă, nu este de acord cu această metodă, pe principiul „lăurii cu arcanul” și vine cu o nouă propunere. 

„Să devină, așa, o isterie națională în care să luăm copiii cu arcanul mi se pare o abordare deplasată. Nu cred în testări în masă dar am zis că venim cu modificări legislative astfel încât dacă un părinte doreşte ca şi copilul său să fie testat să se ducă să o facă pe cheltuiala statului.
Poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani dacă sunt depistaţi la anumite testări pozitiv în ceea ce priveşte drogurile să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani.
Poate se gândesc mai bine înainte să experimenteze. Într-adevăr statul este dator să acţioneze mult mai drastic şi mult mai coordonat. Nu trebuie să testăm toţi copiii din România ca să putem prinde drogurile”, a spus Marcel Ciolacu, premier. 

Din ianuarie şi până acum, la urgenţă, la spitalul Grigorescu Alexandrescu din Bucureşti, au ajuns cu supradoză 64 de minori. Iar cel mai mic avea doar 12 ani.

Provare pentru autorități: peste 1000 de substanțe interzise nu pot fi depistate

O provocare mare pentru autorități o reprezintă faptul că, pe piață, sunt peste 1000 de substanțe interzise care nu pot fi depistate nici în urma analizelor de sânge în niciunul dintre laboratoarele din Europa. Este vorba despre droguri sintetice care dau somnolență, amețeală, halucinații și al căror efect poate dura câteva ore. 

Însă consumul nu poate fi redus dacă marile rețele de trafic de droguri nu sunt destructurate. Poliția a transmis că doar în 2023 a destructurat peste 30 de grupuri infracționale, iar în fața judecătorilor au fost trimise peste 1000 de persoane. 

Problema este că marile dosare zac și acum în justiție, iar vinovații încă nu plătesc pentru faptele lor. Dar poate că, odată cu decizia de a aduce subiectul „droguri” în ședința CSAT, autoritățile vor avea un nou imbold în lupta împotriva stupefiantelor. 



Citeste si