Decesul lui Nicolae Manolescu, o pierdere majoră pentru cultura română
Sâmbătă, 23 martie 2024, Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români de după Al Doilea Război Mondial, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Anunțul a fost făcut de mai multe personalități din lumea culturală și academică, printre care Mircea Mihăieș și Cristian Tudor Popescu, care au transmis mesaje de condoleanțe pe rețelele sociale.
Născut pe 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, Nicolae Manolescu a avut o carieră universitară și literară de excepție. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București și a devenit o prezență marcantă în peisajul literar românesc, începând cu anii '60. A fost director al revistei "România literară" și a avut o contribuție semnificativă în critica și istoriografia literară românească.
Citește și:
> Decesul criticului Nicolae Manolescu la 84 de ani
> Horia Căciulescu, un actor de comedie uitat. A murit stupid, la Revoluție
Autor al unor lucrări fundamentale precum "Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", Manolescu a fost distins cu numeroase premii și recunoașteri, inclusiv titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universități și a fost membru titular al Academiei Române. De asemenea, a ocupat funcții importante în cadrul Uniunii Scriitorilor din România, fiind președinte al acestei instituții pentru mai multe mandate.
Pe lângă activitatea sa literară, Nicolae Manolescu a fost implicat și în viața politică, fiind membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică. A fost senator de Sibiu și a candidat la Președinția României în 1996. În perioada 2006-2015, a servit ca ambasador al României la UNESCO.
Decesul său reprezintă o pierdere ireparabilă pentru cultura română, lăsând în urmă o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.
Citește și:
> Rusia a confirmat decesul lui Evgheni Prigojin în urma prăbușirii avionului în Tver