Cutremur devastator în Maroc. Turiștii români din Marrakech au fost martori ai dezastrului: „Au călcat oameni peste oameni”
Peste 2.000 de morţi şi 2.000 de răniţi arată, pentru moment, bilanțul după cutremurul devastator din Maroc, de vineri seară. Seismul de 6,8 grade pe Richter s-a produs la 71 km sud-vest de Marrakech, în Munţii Atlas. Fiind o destinație populară și pentru turiștii români, aceștia au fost de asemenea martori ai unor scene înfiorătoare. Deocamdată, nu există informații că ar exista victime în rândul cetățenilor noștri.
Turiștii români din Marrakech, martori ai cutremurului devastator
La ora locală 23:11, Marocul a fost zguduit de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în regat, de 6,8 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost la sud-vest de orașul Marrakech, o destinație populară printre turiștii străini, inclusiv români.
În centrul Marrakechului, o parte a unui minaret s-a prăbușit în celebra piață Jemaa el-Fna, rănind cel puțin doi oameni. Români aflați în Maroc au povestit că au trecut prin clipe coșmar.
„Noi eram într-un restaurant, a început să tremure tot şi a intrat panica în toată lumea, practic, şi toată lumea a fugit din locul respectiv. Când au plecat din restaurant lumea a căzut, au călcat oameni peste oameni”, a povestit un turist român din Maroc, conform Observator.
„Azi noapte am simţit seismul, ne-a trezit şi bineînţeles am fost panicaţi, dar abia de dimineaţă am aflat de dezastrul care a fost în jurul epicentrului. În cartierele populare s-a ieşit masiv (n.r. pe stradă) pentru că sunt şi locuinţe mai vechi şi o aglomeraţie de populaţie mai mare în acele zone”, a spus Mariana Milu, româncă stabilită în Maroc.
Niciun român nu ar fi fost rănit în cutremur
Cutremurul, care a avut loc la o adâncime foarte mică, de 18,5 kilometri, s-a resimțit pe o rază de aproape 400 de kilometri și a zguduit chiar și capitala, Rabat, cât și unul dintre cele mai mari orașe, Casablanca. Cea mai afectată zonă a fost provincia Al-Haouz, aflată în Munții Atlas. Autoritățile spun că este dificil să ajungă în localitățile aflate la altitudine mare, așa că localnicii așteaptă încă salvatori.
Citește și:
> Cutremur devastator în Turcia. Cel puțin 23 de persoane au fost rănite
Sute de români se află acum în Maroc, fie că trăiesc acolo, fie că sunt în vacanță. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu au avut de suferit în urma seismului.
„Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români. Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Posibilă legătură între cutremurele din Turcia şi cele din Europa sau Africa
Specialiștii sunt de părere că ar putea fi o legătură între cutremurele care au lovit Turcia în februarie și alte seisme puternice din nordul Africii și Europa.
Citește și:
> Previziuni tulburătoare făcute de Nostradamus pentru 2024. Vom avea un nou papă?
> Un nou cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade în Japonia. Numărul morților a ajuns la 48
„Bănuiesc că există o relaţie de cauzalitate între cutremurele din Turcia, pentru că au fost exagerat de mari pentru Europa: 7,8 şi 7,5 cu restul cutremurelor care s-au produs. Din Maroc nu cred că ne poate influenţa, pentru că adâncimea este foarte mică, el nu a depăşit 7, numai până la Mediterană sunt 600 de kilometri”, explică Mihai Diaconescu, director INFP.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.