Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă
Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvență la propria cerere a anunțat Tribunalul București. Compania de zbor a anulat toate zborurile încă din septembrie 2022.
Blue Air a intrat în insolvență
Informația cu privire la insolvența companiei aeriene Blue Air a fost publicată pe site-ul Tribunalului București. Firma a inițiat singură procedura de insolvență, după ce zborurile au început să fie anulate încă din septembrie 2022.
"Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA", se arată pe site-ul Tribunalului București.
Totodată, compania a dispus și conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, prin care Air Claim, compania care se ocupă de obținerea compensațiilor pentru pasagerii cărora li s-au anulat sau întârziat zborurile, a solicitat în instanță insolvența Blue Air. De asemenea, aceasta anunță că are de recuperat de la compania aeriană în jur de 85.000 euro.
Citește și:
> AirConnect, noua companie aeriană din România. Zboruri regulate interne și externe
> Interventia Comisiei Europene in cazul Blue Air
> Wizz Air introduce o nouă rută aeriană în România. Destinația este foarte populară
În rândul creditorilor se regăsesc ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar și persoane fizice.
Blue Air a strâns datorii de 230 milioane euro
Din data de 6 septembrie 2022, compania aeriană Blue Air a anulat toate zborurile, astfel pierzând sloturile din aeroporturi. În septembrie 2022, compania acumulase datorii de 230 milioane euro, pe lângă banii pe care trebuie să îi returneze clienților cărora le-au fost anulate zborurile începând din data de 6 septembrie.
Anul trecut, statul a anunțat că prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va prelua 75% din acțiunile companiei Blue Air, astfel fiind executată garanția care a pus-o la bătaie compania pentru a putea beneficia de ajutorul în sumă de 300 mil. lei în anul 2020.
Citește și:
> O companie aeriană își retrage cursele de pe aeroportul din Braşov
> O nouă companie aeriană va lansa curse noi din România spre destinații externe, în 2024
> Zeci de zboruri din România, anulate de o companie aeriană. Lista destinațiilor
În anul 2020, Blue Air a obținut un credit în valoare de 300 mil, de lei de la Eximbank, instituție de credit care este controlată de Ministerul Finanțelor. În acea perioadă, Eximbank a ridicat problema în ceea ce privește posibilitatea companiei de a returna împrumutul în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea condițiilor de acordare a garanției de stat.
În proporție de 76,18%, compania aeriană Blue Air este controlată de compania Airline Invest, care a fost înființată în 2019. Cristian Rada este acționar în ambele companii.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.