Comisia Europeană inițiază proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea legislației UE
Comisia Europeană (CE) a demarat proceduri de infringement împotriva României, Bulgariei și Spaniei pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene privind achizițiile publice. Statele membre vizate au primit scrisori de punere în întârziere și avize motivate, cu termen de două luni pentru a răspunde argumentelor Comisiei.
Normele UE în cauză, care includ Directiva 2014/23/EU, Directiva 2014/24/EU și Directiva 2014/25/EU, trebuiau transpuse în legislația națională până la 18 aprilie 2016. Acestea vizează asigurarea unor proceduri de achiziție publică imparțiale și transparente, deschiderea piețelor publice la concurență și obținerea celui mai bun raport calitate/preț.
În cazul României, Comisia a identificat probleme precum restricționarea drepturilor operatorilor economici. În plus, România se confruntă cu mai multe proceduri de infringement legate de gestionarea deșeurilor, inclusiv Directiva Deșeurilor (UE) 2018/851, care nu a fost transpusă corect până în prezent.
Citește și:
> Pacienți români așteaptă ani pentru medicamente
Deficiențele legislative ale României includ aspecte precum încetarea statutului deșeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului și măsurile de prevenire a generării de deșeuri. În absența unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre, Comisia Europeană ar putea emite avize motivate și sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Aceasta nu este prima dată când România este somată să alinieze legislația națională la normele UE, având în vedere că în iulie 2021, CE a solicitat României și altor 12 state membre să transpună integral Directiva 2018/850 privind depozitele de deșeuri.