Comemorarea a 47 de ani de la cutremurul din 1977: Bucureștiul, vulnerabil în fața unui nou seism major

04 mar. 2024, 08:24
cigdem/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
După 47 de ani de la cutremurul din 1977, Bucureștiul rămâne vulnerabil la seisme mari, cu infrastructură neschimbată și risc crescut de victime.

La 47 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România pe 4 martie 1977, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea Bucureștiului în fața unui nou seism de magnitudine mare. Cutremurul de acum aproape cinci decenii a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter și a provocat moartea a 1.578 de persoane, dintre care 1.424 în Capitală, lăsând în urmă și 11.321 de răniți.

În ciuda timpului trecut și a lecțiilor dureroase oferite de istorie, infrastructura urbană a Bucureștiului rămâne în mare parte neschimbată în fața riscurilor seismice. Fostul senator și inginer constructor Marius Marinescu avertizează că în cazul unui cutremur similar, numărul victimelor ar putea depăși 6.500, cu zeci de mii de răniți și sute de blocuri prăbușite. Problemele nu se limitează doar la clădirile vechi, ci și la unele construite după anul 1990, care, datorită neglijenței din timpul construcției, prezintă deficiențe structurale semnificative.

Marinescu menționează că, în ciuda constatării problemelor de la aproximativ 400 de clădiri cu bulină roșie, în ultimii 34 de ani s-au reabilitat un număr extrem de mic de imobile. Acesta sugerează că problema clădirilor cu risc seismic ar trebui să fie introdusă în agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a se lua măsuri concrete.

Comemorarea tragediei din 1977 vine și cu o privire retrospectivă asupra modului în care presa vremii a relatat evenimentele. Publicațiile "Scînteia" și "România Liberă" au pus accent pe prezența și eforturile fostului dictator Nicolae Ceaușescu în zonele afectate, minimizând amploarea dezastrului și evitând să menționeze numele personalităților care și-au pierdut viața.

În prezent, Bucureștiul se confruntă cu un număr mare de clădiri încadrate în clase de risc seismic, iar experții subliniază că este necesară o acțiune rapidă pentru consolidarea acestora. În lipsa unor măsuri adecvate, Capitala rămâne expusă riscului unui dezastru la o magnitudine comparabilă cu cea din 1977.



Citeste si