Externe

Kamala Harris solicită încetarea imediată a focului în Gaza, în timp ce Netanyahu impune condiții

schedule 04 mar. 2024, 11:29

Kamala Harris solicită încetarea imediată a focului în Gaza, în timp ce Netanyahu impune condiții
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Kamala Harris solicită încetarea conflictului în Gaza, cerând acțiuni umanitare și critica Israelul. Netanyahu rămâne ferm pe poziții. Negocieri blocate.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a făcut un apel puternic pentru încetarea conflictului în Fâșia Gaza, subliniind necesitatea unei acțiuni umanitare rapide și a unei încetări a focului de cel puțin șase săptămâni. Declarația a fost făcută în contextul unei comemorări a evenimentelor din "Duminica sângeroasă" la Selma, Alabama. Harris a condamnat condițiile "inumane" din Gaza și a cerut guvernului israelian să intensifice fluxul de ajutoare, menționând că "nu există scuze" pentru întârzierile actuale.

Pe de altă parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a stabilit condiții clare pentru reluarea negocierilor de pace, insistând că Israelul nu va ceda în fața "cererilor delirante ale Hamas". Netanyahu a subliniat că orice discuții trebuie să includă o listă cu ostaticii încă deținuți de Hamas și a respins presiunea internațională pentru a pune capăt conflictului până când obiectivele Israelului nu sunt îndeplinite complet.

Între timp, negocierile de la Cairo, mediate de SUA, Egipt și Qatar, au fost boicotate de Israel după ce Hamas a refuzat să ofere o listă completă cu ostaticii în viață. Această situație a dus la un impas în ceea ce privește progresul către un armistițiu, chiar dacă Washingtonul a insistat că un acord este aproape de finalizare și ar putea fi pus în aplicare înainte de începutul Ramadanului.

Cererea vicepreședintelui Harris pentru o încetare imediată a focului și criticile la adresa guvernului israelian reprezintă una dintre cele mai dure poziții exprimate de un oficial american de rang înalt față de Israel. În același timp, poziția fermă a premierului Netanyahu subliniază complexitatea negocierilor și dificultatea de a ajunge la un consens între părțile implicate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---