Cele mai bune rețete de pască pentru Paște
În doar câteva săptămâni, creștinii vor sărbători Paștele, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Gospodinele deja au început să facă meniul pentru masa de Paști în care au inclus cele mai importante bucate alese, printre care se numără pasca, cozonacul, friptura de miel, ouăle vopsite, sarmalele și alte mâncăruri tradiționale.
Deoarece gusturile sunt diferite, însă pofticioși sunt toți, am pregătit câteva dintre cele mai populare și îndrăgite rețete de pască, printre care și rețeta veche pentru pasca tradițională.
Pască – rețetă tradițională
Ingrediente pentru aluat
- 1/2 kg făină;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- un cubuleț drojdie;
- 200 ml ulei;
- 2 galbenușuri;
- sare;
- esențe după gust;
Pentru umplutură
- un kg brânză de vaci;
- 150 g stafide;
- 5 ouă;
- 200 g zahăr tos;
- 60 g unt;
- 3-4 linguri griș;
- coajă rasă de lamâie;
Pentru uns aveți nevoie de un ou.
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie. Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.
Citește și:
> Sfaturile unui medic pentru masa de Paște: „Moderația ar trebui să fie cheia”
> Cel mai scump Paște din ultimii 10 ani. Cât au cheltuit românii pe mâncare și băutură
Pască cu cremă de brânză dulce
Ingrediente pentru aluat
- 3 ouă
- 100 g unt
- 6 linguri zahăr
- 25 ml ulei de floarea-soarelui
- un praf sare
- coaja de la 1-2 lămâi
- 35 g drojdie
- 125 ml lapte
- 500 g făină
- unt pentru tapetat tava
Pentru umplutură
- 400 g brânză dulce
- 200 g stafide
- 5 ouă
- esenţă de vanilie
- 200 g zahăr
Pentru ornat este nevoie de un ou pentru uns, 50 de grame de ciocolată topită pentru glazură și 50 de grame de nucă de cocos.
Mod de preparare
Se pregătește maiaua cu puțină făină, zahăr, drojdie și lapte. Se cerne făina și se adaugă restul ingredientelor, laptele, uleiul călduț și maiaua. Se încorporează, se acoperă aluatul și se lasă să crească aproximativ 50 de minute. Se bat albușurile spumă cu zahărul și se formează bezeaua. Brânza dulce se amestecă cu gălbenușurile, stafidele și vanilia și, la final, se adaugă bezeaua. Aluatul se împarte în două. Se fac două forme, una de coș și alta de colac împletit. Se întinde crema de brânză în coșul de aluat, deasupra se pune colacul împletit, se ung cu ou și se bagă în cuptor. Se servește ornată cu glazură de ciocolată, nucă de cocos şi ornamente pentru Paşte.
Citește și:
> Adrian Minune a primit o nouă șansă la viață. Manelistul s-a operat în Turcia
> Fructele de zmeur, bune la toate pentru sănătate: calorii și beneficii
> Horoscopul dragostei 31 iulie-6 august 2023: Află ce îți rezervă astrele!
Rețetă pască cu brânză dulce
Ingrediente
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 25 g drojdie
- coajă de lămâie şi portocală
- 1 kg brânză de vaci
- 2 linguri smântână
- 2 linguri făină
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 200 g stafide
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 praf sare
- 60 ml lapte
- 300 g făină
Mod de preparare
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă.
Pască cu brânză de vaci, stafide și rom
Ingrediente
- 2 linguri rase de făină
- 100 g zahăr
- 6 ouă
- 1 lingură rom
- 200 g stafide
- 600 g brânză de vaci
Pentru umplutură este nevoie de:
- 1 lingura lapte
- 1 linguriță praf de copt
- 50 g zahăr
- 1 gălbenuş
- 125 g făină
- 50 g unt moale
- coaja unei lămâi
Pentru tavă vor fi necesare 20 g unt.
Mod de preparare
Se aleg stafidele si se pun sa se umfle în apa calda cu rom. Pentru aluat, se bate bine untul înainte si apoi se amesteca cu galbenusul, zaharul, faina, praful de copt si laptele. Se framânta cinci minute, se aduna într-o bila si se da la rece pentru doua ore. Se scoate cu un sfert de ora înainte de a da pasca la cuptor. Se întinde aluatul si se asaza într-o forma rotunda unsa cu unt. Pentru umplutura, galbenusurile se freaca cu zaharul pâna ce se obţine o crema spumoasa si alba în care se adauga faina, coaja de lamâie si brânza bine scursa si pasata sau mixata. Se bat albusurile cu un praf de sare si se adauga în brânza amestecând cu delicateţe. Se varsa în tava jumatate din amestecul de brânza, se presara stafidele scurse si apoi se pune a doua parte a brânzei. Se da la cuptor pentru 50 de minute si se lasa sa se raceasca în tava.
Citește și:
> Ana Morodan, decizie neașteptată după ce s-a ales cu trei dosare penale
> Rețeta de pâine care nu îngrașă a Andreei Marin
> Irina Rimes, desființată de fani după ce a făcut-o să plângă pe Theo Rose
Pască cu brânză şi smântână
Ingrediente pentru aluat
- 300 g faină;
- 25 g drojdie;
- 20 g zahăr;
- 30 ml ulei;
- 2 bucati gălbenuşuri;
- 150 ml lapte călduţ;
- 1 praf sare;
- 1 lingură de coajă rasa de la jumătate de lamâie;
Pentru umplutură
- 300 g brânză grasă;
- 300 ml smântână grasă;
- 4 bucăți ouă;
- 4 linguri de griş;
- 100 g zahăr;
- 1 cească de coajă de lămâie
- zeamă de la o lămâie;
- 1 plic de zahăr vanilat;
- 1/2 fiola de esenţă de rom;
- 1 cească de stafide.
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de faină şi se lasă la cald până creşte bine maiaua. Făina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarnă maiaua, se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se framântă bine aluatul, pâna devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Din aluat se opreşte o bucățică din care se modelează crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii. Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna şi se mixează cu blederul de mâna pentru a scapa de cocoloaşele de brânza. Astfel se obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă şi restul ingredientelor şi se omogenizează. Crema de brânză obşinută se toarnă peste aluatul din tavă, care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.
Citește și:
> Medicamentele-minune pentru slăbit, un pericol pentru sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă
> Cele mai importante momente astrologice ale anului 2024. Vindecarea devine o necesitate
> Vica Blochina a recunoscut în sfârșit. Ce a făcut cu banii de la Survivor
Rețetă pască fără aluat
Ingrediente pască fără aluat
- 4 ouă medii;
- 80 grame îndulcitor praf;
- 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi);
- 50 grame amidon de porumb;
- 500 grame de branza de vaci degresată;
- 25 de grame de gluten;
- coajă rasă de la o lămâie mare;
- 1/2 plic praf de copt;
- esență de vanilie;
- esență de lămâie.
Modul de preparare
Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul.
Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern. Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine. Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.