Ce salarii cer profesorii pentru a nu intra în grevă. Lider de sindicat, mesaj pentru părinții cu elevi mici: „Asta e viața”
Profesorii vor să intre în grevă generală din 22 mai și să blocheze finalul de an școlar plus examenele naționale. Ca să fie luați în serios, încep protestul azi, cu grevă de avertisment. Doar niște salarii mai mari i-ar putea întoarce din drum. Dascălii vor cel puțin 4.000 de lei pe lună. Premierul Ciucă și viitorul prim-ministru Ciolacu sunt ocupați de rotativa guvernamentală, de la sfârșitul lunii, căci nu au avut până acum niciun mesaj pentru profesori. În schimb, liderul de sindicat, da. A transmis părinților cu elevi mici că „asta e viața”.
Profesorii nu ar mai intra în grevă dacă li s-ar mări salariile
La nivel național, șapte din zece profesori au semnat că sunt de acord cu greva generală. Protestul începe pe 22 mai, dar nu se știe când se va termina. „Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează!”, a spus Simion Hăncescu, președinte FSLI.
Până atunci, astăzi fac grevă de avertisment două ore. De la 11, clopoțelul va suna pentru elevii mai mici, care vor pleca acasă. Elevii mai mari, însă, care mai au ore, vor începe cu o pauză, dar cu profesorul la catedră, până la ora 13, când se va încheia greva de avertisment.
Dascălii vor salarii de peste 4.000 de lei
Profesorii vor bani mai mulți de la Guvern și spun că România Educată nu poate deveni realitate cu salarii de 2.500 de lei pentru un debutant. Ei cer măcar 4.000 de lei pentru un cadru didactic la început de carieră. Ministrul Educației refuză ideea înghețării anului școlar și anunță negocieri cu profesorii.
Citește și:
> A început greva profesorilor: s-ar putea prelungi pe termen nelimitat
> Greva profesorilor, subiect de interes pentru Dana Budeanu
> 15 sub 15 îți arată de ce să investești în educația copiilor din România
„Există perspectiva unei întâlniri la nivelul liderilor coaliţiei în zilele următoare. Vreau să cred că nu ajungem luni la această formă de protest. Noi susţinem o salarizare motivantă pentru toate cadrele didactice", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Ultima grevă din învățământ a fost acum 18 ani, când elevii nu au făcut școală trei săptămâni. Dar nu aceasta a fost cea mai lungă, ci cea din 1999, când protestul a durat cinci săptămâni.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.