Cât costă să trăiești decent. De câți bani are nevoie o familie cu doi copii din România pentru a face față cheltuielilor
De la o lună la alta, costul vieții este tot mai ridicat. În aceste condiții, de câți bani are nevoie o familie cu doi copii din România pentru a trăi decent?
De câți bani are nevoie o familie cu doi copii din România pentru a trăi decent
Răspunsul este: cinci salarii minime pe economie, adică aproape 10.000 de lei. De atâția bani are nevoie o familie cu doi copii din România pentru a trăi decent, arată studiul Friedrich Ebert.
Rata bancară sau chiria înseamnă aproape 2.800 de lei, în medie, la care se adaugă 1.000 de lei pentru utilități și dotarea casei. Astfel, ajungel la aproape 40% din bugetul lunar. Pentru mâncare, o familie cheltuie peste 2.000 de lei.
Îmbrăcămintea și încălțămintea costă peste 900 de lei pe lună, iar educația ajunge la peste 700 de lei. Pentru relaxare și vacanță, rămân, în medie, cam 300 de lei pe lună. Alți 900 de lei se duc spre sectorul „economii”, dacă nu apar urgențe.
Același studiu arată că un român poate trăi decent cu 3.800 de lei pe lună, iar doi adulți au nevoie de peste 6.000 de lei. Asta în vreme ce aproape 2 milioane de români nu câștigă decât salariul minim, care este de 2.000 de lei. Specialiştii au calculat un buget în creştere cu 15% faţă de anul trecut din cauza inflaţiei.
Citește și:
> Ministrul Economiei: Șezlongurile ar putea costa 100 lei
> Cele mai scumpe ouă de Paște. Cu cât se vând în magazine și piețe
INS: Cele mai mari scumpiri la alimente și utilități, din ultimul an
Conform datelor transmise joi de Institutul Național de Statistică (INS), alimentele s-au scumpit cu 10,3% peste nivelul înregistrat în luna septembrie a anului 2022, iar serviciile cu 12,1%.
Rata anuală a inflației a coborât în septembrie la 8,8%, după ce în august a stagnat la 9,4%, nivel asemănător cu cel din iulie. Datele transmise de INS mai arată că alimentele s-au scumpit cu 10,3% peste nivelul înregistrat în septembrie 2022, iar serviciile cu 12,1%.
Dintre alimente, cele mai mari scumpiri an la an au fost la margarină (17,2%), pește (17,6%), specialităţi de panificaţie (16,5%), în timp ce uleiul s-a ieftinit cu 23,5% şi făina cu 16,26%.
La servicii, cele mai mari creşteri de preț în septembrie au fost la servicii de apă, canal, salubritate (20,8%) şi bilete de avion (24,3%).
Citește și:
> E tradițional, dar costă. Masa de Paște, fără carne de miel: Cât e un kilogram acum
> Ce orașe din România vor avea facturi la căldură mai reduse iarna aceasta
Dintre mărfuri nealimentare, energia termică este mai scumpă cu 23,8% față de septembrie 2022, iar detergenții cu 23,6% şi medicamentele cu 15,16%. Însă energia electrică s-a ieftinit cu 8%.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.