Buget pe 2024: Cum au împărțit guvernanții banii românilor. Au dat cu o mână și au luat cu alta

12 dec. 2023, 07:57
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Guvernanții au împărțit bugetul pe 2024. Aproape toți angajații de la stat vor avea creșteri salariale, însă modeste, de 5%. În schimb, mai norocoși vor fi profesorii și pensionarii, care vor primi două majorări la anul. Experții fiscali spun că fondurile pentru toate cheltuielile vor veni din împrumuturi la dobânzi-record și taxe majorate. 

Buget pe 2024. Cum au împărțit guvernanții banii românilor

Din ianuarie 2024, 1,3 milioane de bugetari, cu excepția demnitarilor, vor avea salarii mai mari cu 5%, iar toți pensionarii - aproape 5 milioane - vor primi o majorare a venitului cu aproape 14%.

Dintre aceștia, peste 3 milioane vor avea parte de o nouă creștere de aproximativ 6% și în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Din luna martie, vor fi majorate și alocațiile pentru copii, în medie cu 15%. 

„Efortul este o obligaţie! A noastră. Să asigurăm pensionarii, părinţii noştri. Toate sunt bugetate. Şi 13,8%, şi aplicarea Legii pensiilor din 1 septembrie”, Marcel Ciolacu, președintele PSD. 
„Parţial, banii vor veni din creşterile de impozite şi taxe, iar restul din împrumuturi. România plăteşte printre cele mai mari dobânzi la creditele guvernamentale din Europa”, a spus Gabriel Biriș, analist fiscal, la Observator.

În același timp, aproape 1,8 milioane de români plătiți cu salariul minim vor primi mai puțini bani din ianuarie, mai exact cu 83 de lei. Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024. Carburanții vor costa și ei mai mult, odată cu creșterea accizelor în trei etape: ianuarie, aprilie și iunie. Majorarea totală va fi de 18 bani pe litru. 

Totuși, este și o veste bună pentru cei 8 milioane de români paticipanți la pilonul II de pensii. Contribuțiile lor vor crește cu un procent, la 4,75%, ceea ce înseamnă că vor aduna, în medie, 75 de lei lunar în plus în contul de pensie. 

„Nu poţi merge cu creşteri de salariu minim una dupa alta. Trebuie să nu bulversăm mediul de afaceri”, Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Guvernul asigură că niciun minister nu va pierde bani la anul și se laudă că Educația va primi un buget record, de peste 4% din PIB, adică 60% în plus față de 2023. 

Investițiile vor avea, de asemenea, cel mai mare procent din istorie, semn că vor continua lucrările pe șantiere. Este vorba de proiecte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și la Sănătate va fi o creștere considerabilă.

„M-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate”, Marcel Ciolacu, premierul României.
„Există un pachet de măsuri pentru creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale. Există proiecţiile necesare să putem să acoperim creşterile bugetare”, Nicolae Ciucă, președintele PNL. 


Citeste si