Politic Externe

Dezvăluiri despre campania de dezinformare a Rusiei și influențarea alegerilor prezidențiale

schedule 28 feb. 2024, 09:29

Dezvăluiri despre campania de dezinformare a Rusiei și influențarea alegerilor prezidențiale
https://pixabay.com/photos/wrong-messages-news-false-media-5238319/

"Kremlin Leaks" dezvăluie o campanie de influență rusă, cu un buget de 1,1 miliarde euro pentru media și educație, înaintea alegerilor din martie.

Documente secrete, cunoscute sub numele de „Kremlin Leaks”, au fost publicate recent de site-ul eston Delfi și dezvăluie o campanie amplă de influențare ideologică din partea administrației lui Vladimir Putin. Scopul este de a controla percepția publică în Rusia și teritoriile anexate din Ucraina, în vederea alegerilor prezidențiale din 17 martie.

Potrivit acestor documente, care includ cele mai recente informații din decembrie 2023, Kremlinul a alocat un buget de peste 1,1 miliarde de euro pentru ceea ce numește „războiul informațional”. Aceasta include finanțarea de conținut media, cum ar fi filme și seriale, care să creeze un context emoțional favorabil pentru alegerile prezidențiale.

Printre beneficiarii bugetului se numără prezentatorul de televiziune și radio Vladimir Soloviev, care a primit aproximativ 15 milioane de euro în 2023 și urmează să primească o sumă dublă în 2024. Aproximativ 600 de milioane de euro au fost alocați pentru producția de conținuturi de propagandă de stat.

În plus, documentele dezvăluie eforturi de control ideologic asupra sistemului educațional, prin formarea și antrenarea liderilor de opinie, cu scopul de a crește nivelul de alfabetizare sociopolitică. Sunt menționate și inițiative pentru stimularea participării elevilor și profesorilor la alegeri.

În teritoriile ucrainene ocupate, Kremlinul se concentrează pe asigurarea loialității populației locale. Partidul Rusia Unită a primit finanțări pentru „noile regiuni”, iar un sistem de cenzură pe internet (ASB) a fost finanțat pentru a bloca informațiile considerate „interzise” și a asigura funcționarea segmentului rus de Internet.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care Ucraina acuză Rusia de o campanie de dezinformare menită să divizeze aliații Kievului și să demoralizeze societatea ucraineană. Serviciile de informații ucrainene au transmis că Rusia își propune să reducă sprijinul occidental pentru Ucraina și să pună la îndoială legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---