Australia se confruntă cu riscul unor mega-secete prelungite, avertizează cercetătorii

02 apr. 2024, 15:19
Foto: Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Studiul ANU avertizează că Australia ar putea suferi mega-secete de până la 20 de ani, agravate de schimbările climatice.

Cercetătorii de la Australian National University (ANU) au publicat un studiu care avertizează că Australia ar putea înfrunta în viitorul apropiat mega-secete ce ar putea dura până la două decenii. Utilizând modele climatice pentru a analiza secetele din perioada 850-2000, studiul indică faptul că secetele din secolul al XX-lea au fost mai lungi decât cele din perioada preindustrială, iar schimbările climatice antropogenice ar putea intensifica acest fenomen.

Gregory Falster, coautor principal al studiului realizat de Research School of Earth Sciences din cadrul ANU, a subliniat că secetele viitoare ar putea fi semnificativ mai prelungite decât cele experimentate în trecut. Mega-secetele, descrise ca fiind secete deosebit de severe, de lungă durată și extinse, sunt considerate parte din variațiile naturale ale climei Australiei, dar acum sunt exacerbate de schimbările climatice induse de activitățile umane.

Studiul a pus accent pe bazinul Murray-Darling, cea mai mare zonă agricolă a Australiei, care cuprinde părți din Australia de Sud, New South Wales, Victoria, Queensland și Teritoriul Capitalei Australiene (ACT). Cercetările sugerează că aceste regiuni sunt deja afectate de secete mai lungi și ar putea suferi scăderi ale precipitațiilor în viitor, crescând riscul de secetă.

Pentru a atenua impactul acestor secete potențiale, experții recomandă ca australienii să dezvolte planuri eficiente de stocare și gestionare a apei, precum și rețele de sprijin comunitar pentru a face față provocărilor ce pot apărea.



Citeste si