Artificiile și petardele legale în 2023-2024. Ce pedepse îi așteaptă pe cei care le folosesc ilegal
Sărbătorile de iarnă nu pot fi considerate împlinite fără focurile de artificii pe care românii le adoră. Chiar dacă autoritățile române au încercat interzicerea comercializării și a folosirii acestor elemente periculoase, românii continuă să le folosească în prejma sărbătorilor.
Artificii şi petarde legale în sezonul de iarnă 2023-2024
Românii continuă să folosească artificii și petarde în preajma sărbătorilor de iarnă pentru o atmosferă mai „colorată”. Teoretic, utilizarea acestora este permisă doar în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie, însă în fiecare zi deja există cazuri în care autoritățile confiscă tone de artificii și petarde ilegale. Pe piața neagră, comerțul cu astfel de elemente periculoase este în toi, în special în ajun de Revelion.
Cea mai mare problemă a acestor explozive este legată de faptul că pe piața neagră multe dintre acestea sunt neautorizate, de contrabandă, şi care, pot duce la adevărate tragedii dacă sunt utilizate.
Specialiştii afirmă că, în perioada sărbătorilor de iarnă, românii care își doresc un show pe bolta cerului trebuie să utilizeze doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. Materialele din celelalte categorii, F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt ilegale şi pot fi manevrate doar de persoane autorizate.
Citește și:
> Bucureștenii nu vor mai putea procura artificii sau petarde din Capitală
> 8 ani de la tragedia Colectiv | 60 de ani de închisoare, în total, pentru persoanele vinovate
> Gabriela Cristea, primele declarații după ce s-a spus că a intrat beată în emisiune
Petardele sunt încadrate în categoria "emiţătoarelor de zgomot" şi acestea sunt utilizate, în mod legale, doar pentru a îndepărta un pericol cauzat de prezenţa unui animal sălbatic precum urs, lup.
Dacă acestea sunt folosite pentru distracții, petardele trebuie să fie folosite doar de către persoane juridice autorizate, numai în interes propriu şi numai în locuri autorizate. Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice din categoriile menţionate mai sus.
Ce amendă îi așteaptă pe cei care folosesc ilegal petardele
În ultimii ani, sancțiunile pentru folosirea petardelor au fost înăsprite cu scopul de a-i face să renunțe la acest obicei. În prezent, cine aruncă o petardă riscă să se aleagă cu o amendă între 200 şi 1.000 de lei.
Citește și:
> Amnesty: Alertă privind colapsul lumii și riscuri tech
> David Petraeus vorbește despre victoria Ucrainei în vizita sa la București
Totodată, în funcţie de circumstanţe, amenda poate ajunge și până la 15.000 de lei, mai ales dacă este vorba și de trafic cu asemenea obiecte.
Există sancțiuni și mai aspre în cazul în care acţiunea de utilizare sau comercializare a petardelor duce la vătămare corporală.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.