ANPC sancționează alte 8 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

25 mai 2023, 15:07
Radu Bercan / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că sancționează alte opt bănci din România din cauza practicilor comerciale înșelătoare în ceea ce privește modul de calcul al ratelor. Inițial, ANPC a sancționat alte 11 bănci.

Opt bănci din România, sancționate de ANPC

ANPC a continuat să verifice modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, dar și dacă elementele care sunt prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

„S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

Cele 8 bănci din România sancționate recent sunt:

  • EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

Alte 11 bănci din România au fost sancționate

ANPC au dat 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, însă pe lângă toate acestea, comisarii ANPC au propus și o măsură de emitere a unor noi grafice de rambursare pentru creditele aflate în curs și pentru cele viitoare.

Săptămâna trecută, ANPC a sancționat 11 bănci din România după ce au fost depistate că folosesc grafice de rambursare a creditului prin care clienții achită majoritar dobândă, în primele faze ale creditului, în timp ce principalul este doar o mică parte a ratei.

După ce ANPC a sesizat încălcările, băncile au motivat că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea. Potrivit băncilor, un alt mod de calcul, prin care clientul va plăti proporții mai mari din principalul creditului va face ca aceștia să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar fi nesustenabil și pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare (este luată în calcul prima rată a creditului).



Citeste si