Angajații din Sănătate amenință cu proteste. Vor să strângă semnături pentru greva generală

18 mai 2023, 09:26
Foto: Jacob Lund/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Inspirați de protestele profesorilor, sindicatele din Educație începând greva generală pe 22 mai, angajații din Sănătate au anunțat declanșarea acțiunilor de protest. Primul pas este un miting pe 8 iunie, urmând ca până la 1 iulie să fie strânse semnături pentru declanșarea grevei generale. 

Angajații din Sănătate amenință cu proteste și vor să strângă semnături pentru greva generală

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis declanșarea acțiunilor de protest. S-a decis demararea strângerii semnăturilor pentru declanșarea grevei generale a lucrătorilor din Sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor membri în „Solidaritatea Sanitară” începând cu data de 1 iulie 2023. 

Sindicaliștii spun că va fi organizat un miting și un marș al membrilor „Solidaritatea Sanitară” în data de 8 iunie astfel: Miting în Piața Victoriei între orele 11:00-12:00, Marș între Piața Victoriei și Piața Revoluției între orele 12:00-12:30; Miting Piața Revoluției între orele 12:30-13:00; Marș Piața Revoluției - Piața Constituției între orele 13:00 -13:30; Miting Piața Constituției între orele 13-30-14:30.

Revendicările angajaților din Sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere acceptarea propunerilor aduse la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condițiilor de muncă decente. 

Se cere aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătățiii. Acesta asigură reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de Sănătate, începând cu asistentele medicale; posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate (aceste creșteri salariale înseamnă de facto creșterea puterii de cumpărare a tuturor lucrătorilor din sănătate). 

Totodată, se mai cere aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare, cât și de proiectul de lege a salarizării: raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salarii de bază pentru personalul auxiliar sanitar, TESA și muncitori sanitari; raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal și plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Alte revendicări: actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor; deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate și creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Sindicaliştii ameninţă cu o grevă mai mare decât cea din 2005, care a durat 3 săptămâni. Blocarea examenelor naţionale ar fi punctul sensibil și cel mai mare pericol la final de an școlar. Negocierile vor continua la Ministerul Educației. 




Citeste si