Anchete după BAC 2023. Dispozitivul prin care un elev a transmis pe reţelele sociale subiectele de la Geografie, din examen

30 iun. 2023, 10:03
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Bacalaureatul 2023 s-a încheiat, dar anchetele nu. Mai mulți elevi au fost prinși în timpul examenului că foloseau camere video de tip spion și căști minuscule, prin intermediul cărora voiau să ceară ajutor la rezolvarea subiectelor. Iată cu ce dispozitiv a transmis un elev subiectele de la Geografie, pe Internet, din timpul probei. Cum a putut fi prins la jumătate de oră după acțiunea sa?

Dispozitivul prin care un elev a transmiss pe rețelele sociale subiectele de la Geografie, la BAC 2023

Telefoanele mobile sunt interzise conform regulamentului, dar tinerii s-au adaptat şi au intrat în examenul de Bacalaureat 2023 cu alte camere ascunse.

Fără să dea nimic de bănuit, elevul cu pricina s-a așezat în bancă și a așteptat să primească subiectul de Bacalaureat. În momentul când a ajuns foaia în fața lui, a folosit un dispozitiv de filmat care semăna cu un nasture, a dat rec, iar imaginile au ajuns rapid pe rețelele sociale. 

Elevii s-au dat de gol singuri pentru că au postat imaginile de la proba de Geografie direct pe Internet. În acest fel au aflat oficialii de la Ministerul Educației despre fraudare. 

„Multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice de tip nasture, e vorba despre căști, tot așa microscopice și sunt foarte greu de depistat cu ajutorul comisiei. În aceste cazuri, avem nevoie tot de tehnologie”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației. 

Ministerul Educației a anunțat Inspectoratul Școlar, iar elevul a fost depistat rapid, dat fiind că pe fiecare subiect există un cod specific centrului de examinare. Tânărul nu mai are voie să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni. 

66 de tineri, eliminați din Bacalaureat 

66 de tineri au fost eliminați din Bacalaureat. Procurorii s-au autosesiat în cazurile de fraudă. La Caraș-Severin, Poliția face anchetă după ce la examenul de limba română profesorii au fost cei care au publicat cerințele înainte de încheierea probei. 

„Polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii situații de fapt, identificării persoanelor responsabile și aplicării măsurilor legale care se impun”, a transmis Alina Boeru, Poliția Caraș-Severin. 

Anchetă și la Colegiul Șincai din București

Corpul de control face anchetă și la Colegiul Șincai din București, unde 70 de lucrări au fost anulate, după ce elevii au greșit titlul de pe foaia de examen. Absolvenții au fost nevoiți să rescrie paginile după o oră, iar timpul nu le-a fost prelungit. Un elev a fost pus să susțină BAC-ul desculț, pentru că pantofii sport pe care îi purta erau inscripționați cu un text în limba engleză. 



Citeste si