America, 22 de ani de doliu de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene World Trade Center din 11 septembrie. Filmul zilei care a schimbat istoria lumii

11 sept. 2023, 10:24
Foto: Foto: US National Park Service
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Pentru America, astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 22 de ani de doliu de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene de la World Trade Center și clădirii Pentagonului. În 2001, în mai puțin de trei ore, s-a schimbat istoria lumii. O operațiune teroristă care a deturnat patru aeronave a dus la moartea a aproape 3.000 de oameni, printre care și cinci români. 

22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie asupra turnurilor gemene World Trade Center

La ora 08:42 s-a declanșat furia organizației Al-Qaeda, condusă atunci de Osama Bin Laden. Teroriștii s-au răsfirat în primele avioane comerciale în care se aflau zeci de pasageri, cu scopul de a distruge turnurile gemene World Trade Center din New York. 

Primul a fost zborul 11 al companiei American Airlines, cu 92 de persoane la bord, care urma să traverseze SUA, cu destinația Los Angeles. Două însoțitoare de zbor și un pasager au fost înjunghiați, iar cel care a preluat conducerea avionului a lovit Turnul de Nord al World Trade Center între etajele 93 și 99.

Primii salvatori ajunși la fața locului i-au preluat pe cei care fugeau înfiorați, fără o direcție. După câteva minute, a avut loc un alt atac. 

Zborul 175 al United Airlines, care avea aceeași rută: Boston - Los Angeles. În avion erau 65 de pasageri. Pilotul ucigaș a intrat cu 800 de kilometri pe oră între etajele 77 și 85 ale turnului de sud. 

Aceeași destinație o avea și cel de-al treilea avion, un Boeing 757, care era zborul 77 al American Airlines, încărcat cu 58 de pasageri și 6 membri ai echipajului. 

În câteva zeci de minute, avionul a fost deturnat de cinci teroriști, cetățeni saudiți care au intrat cu forța în cabina piloților și au schimbat ruta. De această dată, scenariul viza clădirea Pentagonului.

A patra aeronavă, Zborul 93 al United Airlines care se îndrepta spre San Francisco și avea 44 de pasageri la bord, a fost și ea preluată de trei teroriști cu planul de a distruge Capitoliul din Washington. 

Misiunea macabră a fost întreruptă chiar de pasageri, care s-au luptat cu islamiștii cot la cot. Atunci, avionul s-a prăbușit pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania.

Bilanțul zilei de 11 septembrie este sumbru: 2.977 de morți din peste 90 de țări, printre ei și cinci români. Atunci, președintele George Bush transmitea că „nu vom face nicio distincție între teoriștii care au comis aceste fapte și cei care i-au ajutat!”. 

Motivele atacului

„Ucide păgânii oriunde-i vei găsi”, este un citat din Coran, iar de aici rezultă concluzia că este „de datoria fiecărui musulman” să „ucidă americanii de pretudindeni”. Bin Laden a elaborat această temă în „Scrisoare către America”, din octombrie 2002: „sunteți cea mai rea civilizație văzută vreodată în istoria lumii: sunteți națiunea care, în loc să conducă după Sharia lui Allah în Constituția și în Legile sale, a ales să-și inventeze propriile legi după cum dorește. Separați religia de politici, în contradicție cu pura natură care afirmă Absoluta Autoritate a Domnului și Creatorului vostru.” 

Multe dintre concluziile Comisiei 9/11 în raport cu motivele teroriștilor au fost susținute și de alți experți. Specialistul în antiterorism Richard A. Clarke a explicat în cartea sa din 2004, „Against All Enemies”, că hotărârile din politica externă a SUA, inclusiv „împotrivirea față de Moscova în Afganistan, introducerea de militari americani în Gorful Persic” și „întărirea Israelului ca bază pentru un flanc sudic împotriva URSS” au contribuit la motivațiile al-Qaeda.[129]

Alții, cum ar fi Jason Burke, corespondent de politică externă pentru The Observer, se concentrează pe un aspect mai politic al motivațiilor, spunând că „bin Laden este un activist cu un simț foarte clar al ceea ce vrea și al felului în care speră să-l obțină. Mijloacele sale sunt mult în afara normelor de activism politic [...] dar agenda sa este în esență una politică.” 

Diferiți cercetători au analizat strategia lui bin Laden ca motivație pentru atacuri. Corespondentul Peter Bergen a declarat că atacurile făceau parte dintr-un plan de a determina creșterea prezenței militare și culturale a SUA în Orientul Mijlociu, forțându-i pe musulmani să se confrunte cu neregulile unui guvern nemusulman și să aducă la putere guverne islamice conservatoare în regiune. 

Michael Scott Doran, corespondent pentru Foreign Affairs, s-a axat pe utilizarea termenului „spectaculos” în râspunsul lui bin Laden la atentate, explicând că el încearcă să provoace o reacție de mare impact în Orientul Mijlociu și să se asigure că cetățenii musulmani vor reacționa cât se poate de violent la o creștere a implicării Americii în regiunea lor. 



Citeste si