Alertă pe litoralul românesc: E. coli cu concentrație de mii de ori peste limita admisă. Cei mai afectați sunt copiii

18 iul. 2023, 06:34
Foto: Sebastian_Photography/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

E alertă pe litoralul românesc! În mai multe stațiuni, inclusiv Mamaia, Eforie-Nord și Năvodari, concentrația de E.coli este mult mai mare decât în mod normal. La Eforie chiar de mii de ori. Biologii dau vina pe turiști, care folosesc apa mării pe post de WC. Cei mai afectați sunt copiii, care pot face infecții digestive grave. 

E. coli pe litoralul românesc, cu concentrație de mii de ori peste limita admisă

Analizele periodice ale Direcției de Sănătate Publică Constanța au arătat depășiri periculoase de bacterii E.coli în apă. În mod obișnuit, concentrația ar trebui să fie de ordinul zecilor.

Cele mai recente rezultate indică o valoare peste limita admisă la Mamaia, dar cea mai mare cantitate de E.coli a fost depistată la Eforie Nord, de peste 30 de ori mai mare față de limită. Biologii îi învinuiesc pe turiștii care folosesc apa mării pe post de WC și nu toaletele amplasate în jur. 

„Poluarea se face direct, prin prezenţa turiştilor. Amplificată de vacanţe şi de numărul mare de turişti”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în ştiinţe.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți ca, în această perioadă aglomerată la mare, să îi supravegheze atest pe cei mici, iar atunci când apar simptome să se adreseze de urgență unui specialist. 

„Este vorba, în special, de infecţiile digestive, iar infecţiile digestive se manifestă prin febră, prin dureri abdominale, prin vărsături şi scaune diareice. În special la copiii mici, părinţii nu trebuie să aştepte foarte mult să-şi revină”, a declarat Claudia Cambrea, medic primar spitalul de boli infecțioase.

Inspectorii de Sănătate Publică și specialiștii de la Apele Române au dat asigurări că litoralul românesc este sigur, pentru că depășirile periculoase nu apar zilnic, ci mai mult în weekend, când vine un val de turiști. 

„Calitatea apelor de la Marea Neagră este bună pentru îmbăiere”, a declarat Ana Agiu, Apele Române. 
„Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă. Monitorizarea calităţii apei se regăseşte pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța. 

Analizele periodice au arătat valori crescute pentru bacterii și la Olimp, Cap Aurora, Venus și Saturn. În schimb, cea mai curată apă este la Vadu, Corbu și Mangalia. 



Citeste si