Alarmele au sunat din nou în România. Arafat: „În aplicaţia DSU veți găsi adăposturile”
„Miercurea sirenelor” a revenit în România! Autoritățile române au anunțat săptămâna trecută că exercițiile de testare a alarmelor vor începe miercuri, 1 martie. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat că miercuri, între orele 10-11, alarmele au sunat în toată România.
Alarmele din România au început din nou să sune. Mesajul șefului DSU
Săptămâna trecută, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că Guvernul României a decis să reînceapă testarea alarmelor din România. Prin urmare, astăzi, 1 martie, a avut loc primul test al sirenelor din toată țara.
Autoritățile au anunțat din timp populația pentru a nu crea haos și panică în rândul românilor. Alarmele au sunat în peste 10 județe din țară în cadrul exercițiilor de testare. Pompierii au verificat dacă sistemul mai este funcțional și dacă acesta ar putea fi folosit în cazul unui posibil pericol precum un atac aerian sau un dezastru natural.
Șeful DSU a transmis că în cazul în care aceste semnale sunt declanșate în situații reale, oamenii trebuie să părăsească de urgență locuințele și să se adăpostească în subsoluri sau în adăposturile de protecție civilă. Despre acestea a vorbit Raed Arafat, dar și despre aplicația departamentului care oferă informații despre astfel de adăposturi disponibile în toate zonele din țară.
Citește și:
> Guvernul reia „Miercurea sirenelor”. Alarmele vor suna din nou în România pentru a fi testate
> A treia rundă de atacuri aeriene asupra Kievului în doar patru zile
> Alți 400 de români au fost repatriați în România din Israel. „Plecați cât puteți de repede!”
"Este un loc în care puteți accesa și vedeți toate adăposturile din zonă. Sunt câteva mii de adăposturi care sunt încărcate în aplicația DSU", a transmis Arafat.
În unele regiuni ale țării, în cadrul exercițiului de testare a alarmelor a fost folosit și un mesaj vocal, iar în multe dintre localități a fost folosit semnalul acustic de la alarme. Majoritatea românilor sunt de părere că alarmele sunt foarte utile, însă, nu mulți pot diferenția semnalele acustice pentru atac aerian și pentru dezastru natural.
Departamentele de urgență trebuie să trimită rapoarte către IGSU
Exercițiul de testare a alarmelor din România de astăzi a fost efectuat și cu scopul de a determina dacă sunt probleme la sistemul de alertare a populației. După testare, toate departamentele de urgență din țară trebuie să întocmească un raport cu privire la funcționalitatea sirenelor și să le trimită către IGSU. În zilele ce urmează va fi pregătit și un raport complet.
Citește și:
> Ana Baniciu, cadou inedit cu o seară înainte de începerea războiului din Israel
> 34 de ani de la Revoluția Română din 1989
> Miting pro-Palestina la București. Autoritățile au întărit securitatea la mai multe obiective
"Pe lângă activitățile care se desfășoară de către inspectoratele pentru Situații de Urgență în toată țara, astăzi a fost Miercurea Sirenelor, unde între ora 10 și 11 dimineață, în toată țara au sunat sirenele.
Așteptăm raportul despre rezultat, important este să știm dacă toate au fost funcționale, dacă sunt defecțiuni, dacă sunt probleme, exact ăsta este unul dintre motivele pentru care facem aceste testări periodice. Apoi să facem reparații dacă este cazul. Așa că raportul va veni la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în următoarea perioadă.", a spus Raed Arafat.
Aplicația DSU, cum poate fi folosită aceasta
Aplicația DSU poate fi descărcată din Google Play. Autentificarea pe platformă poate fi făcută prin intermediul contului de Facebook, a contului de Google sau prin introducerea numelui complet și a e-mail-ului. Totodată, aplicația poate fi utilizată și fără un cont.
Citește și:
> Stela Popescu: Lumina care a strălucit în ciuda întunericului
> Teroriștii palestinieni au încercat să se infiltreze printr-un tunel care ajungea în mare
> Beneficiază de cele mai bune tratamente dentare în cadrul unei clinici stomatologice premium
După autentificare, utilizatorii vor avea acces la o secțiune de articole despre detașamentele de pompieri, o hartă cu punctele de interes precum: zonele cu defibrilatoare, unitățile de primiri urgențe și spitalele din România. Utilizatorii pot trimite mesaje și imagini accesând secțiunea "Raportează", însă acestea nu se percepe ca un apel de urgență.
La secțiunea „Învață” se regăsesc șapte meniuri: Caravana SMURD, "Fii pregătit", Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situațiile de urgență, Primul ajutor, Accident nuclear, Furtuni, Cutremur, Incendiu.
Utilizatorii vor mai găsi în aplicație și un meniu cu datele de profil, o secțiune pentru notificări, unde vor primi mai multe alerte pe parcursul zilei.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.