Externe

Alertă! Al doilea atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Acuzația rușilor: dronele marine au fost lansate din Deltă şi dirijate de un MQ-9A Reaper operat din România

schedule 01 aug. 2023, 13:48

Alertă! Al doilea atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Acuzația rușilor: dronele marine au fost lansate din Deltă şi dirijate de un MQ-9A Reaper operat din România
Foto: Gregory Gus/Shutterstock

Armata rusă susține că a respins, în cursul nopții trecute, un atac cu trei drone marine ucrainene asupra a două nave de patrulare din Marea Neagră. Un propagandist rus, cu un influent canal de Telegram, a acuzat că dronele marine au fost lansate din Deltă și dirijate de un aparat fără pilot MQ-9A Reaper operat din România.  

Rusia susține că a reușit să respingă un atac cu drone navale al ucrainenilor asupra a două nave rusești, la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol, în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a transmis că navele de patrulare din Flota Mării Negre „Serghei Kotov” și „Vasili Bîkov” au respins atacul a trei drone în regiunea Sevastopol. 

„Cele trei drone navale ale inamicului au fost distruse” de tirurile navelor ruse, a asigurat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. În comunicat mai este precizat că navele ruse - „Serghei Kotov” şi „Vasili Bîkov” - au fost atacate la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol.

Rybar: Dronele marine, lansate de la gurile Dunării

Conform Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărări, dronele folosite în atac ar fi fost lansate de la gurile de vărsare ale Dunării, adica din Deltă. 

„Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra flotei Mării Negre, în aproximativ aceeași zonă ca cel efectuat asupra navei Serghei Kotov (n.r. pe 25 iulie). În momentul atacului cu drone, la est de coasta Bulgariei, în același loc în care se aflau navele de patrulare, o dronă americană MQ-9A Reaper operată de la baza aeriană Câmpia Turzii, a dirijat dronele, iar în prezent o dronă de suporaveghere RQ- 4D Phoenix operează în această zonă.
În plus, cu 12 ore mai devreme, o dronă portugheză Tekever AR5, care este folosită de ucraineni pentru a escorta dronele marine, se afla în zona Insulei Şerpilor. Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate din nou de la gurile Dunării”, este de părere Rybar. 

Potrivit acestuia, peste 30 de nave și bărci ale Gărzii de Coastă a Marinei Ucrainene au fost trimise în ultimele zile în largul Odesei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---