Pompieri din România, trimiși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor
IGUS a anunțat că deja al treilea an consecutiv, pompierii români sunt prezenți în Grecia pentru a oferi sprijin în gestionarea incendiilor. În verile anilor 2021 și 2022, salvatorii români au luptat cot la cot cu autoritățile elene pentru a stinge incendiile care au distrus părți semnificative din pădurile din zona Atenei și de pe insula Evia.
Acest program are drept scop reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante, a mai transmis IGUS.
Pompierii români vor participa la misiuni specifice de monitorizare și stingere a incendiilor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de autoritățile elene. Din România au fost trimiși 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă). Deplasarea a început joi pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).
Citește și:
Pompierii români luptă cu incendiile de vegetație din Grecia
Bilanțul negru după incendiul de la Ferma Dacilor din Tohani continuă să crească: 7 morți
Un bărbat s-a legat cu cătușele de șina metroului în stația Piața Unirii
Ce echipament vor primi pompierii
Toate autospecialele de stingere sunt echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, în timp ce fiecare pompier va avea echipament individual de protecție și un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.
Grecia s-a confruntat cu mari focare de incendii în vara anului 2021 și 2022 din cauza temperaturilor caniculare. Hectare întregi de pădure au fost mistuite de flăcările care s-au extins cu repeziciune și care au ajuns până și în localitățile oamenilor.
În prezent, incendiile din Grecia au fost gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.
"Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, pe data de 02.05.2023, solicitarea autorităților elene de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure și în acest an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS", se arată în comunicatul IGSU, citat de Mediafax.