Luna februarie 2024 a intrat în istorie ca fiind cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată la nivel mondial, potrivit datelor publicate de observatorul european Copernicus. Aceasta marchează a noua lună consecutivă în care temperaturile globale au depășit recordurile anterioare, cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, cu 1,77°C peste media perioadei 1850-1900.
În Europa, temperaturile au fost cu 3,30°C peste normalul perioadei 1991-2020, cu valori și mai ridicate în Europa Centrală și de Est. În România, februarie 2024 a fost cea mai călduroasă lună de februarie înregistrată, cu o temperatură medie de 5,8 grade Celsius, față de o medie climatologică normală de -1 grad.
Temperaturile oceanelor au atins, de asemenea, un nou maxim istoric, cu 21,06°C înregistrate la suprafața mărilor, excluzând zonele din apropierea polilor. Această încălzire reprezintă o amenințare directă pentru viața marină și poate reduce capacitatea oceanelor de a absorbi gazele cu efect de seră, care sunt responsabile pentru 90% din excesul de energie provenit din activitatea umană.
Citește și:
Noi reguli în școli. Elevii vor mai multe drepturi: ce se va întâmpla cu cei care întârzie la oră
Specialiștii avertizează că, pentru a ne încadra în limita de 1,5°C stabilită prin Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 43% până în 2030 față de nivelul din 2019, iar emisiile globale trebuie să atingă un nivel maxim până în 2025. Cu toate acestea, emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut cu 1,1% în 2023, atingând un nivel record.
Aceste date vin în contextul în care țările lumii se pregătesc pentru COP29 de la Baku, unde vor fi discutate angajamentele internaționale privind clima.