Europarlamentarii români cer adoptarea petiției pentru aderarea României la Schengen
Europarlamentarul român, Eugen Tomac, a transmis că Parlamentul European trebuie să fie de partea României la CJUE.
„Parlamentul European trebuie să susţină România la CJUE! Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii propunerii de Rezoluţie referitoare la aderarea la spaţiul Schengen. Un document ce a fost elaborat la solicitarea societăţii civile româneşti. Textul Rezoluţiei cuprinde un alineat esenţial. Le mulţumesc tututor colegilor europarlamentari care au susţinut amendamentul propus de Preşedintele Băsescu, solicitând Parlamentului European să intervină în procesul pe care eu l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.
Liderul PMP a mai transmis că „neacceptarea României în spaţiul de liberă circulaţie a Uniunii Europene este o ilegalitate ce trebuie corectată”.
Citește și:
Congresul PPE din București și aderarea la Schengen
Bruxelles-ul, asediat de femieri. Jandarmii au răspuns cu gaze și tunuri cu apă
Alegeri 9 iunie 2024: Vot până la 22:00, prelungire posibilă
„Rezoluţia pe care o vom vota este un document cu valoare istorică, este primul pas spre normalitate, spre revendicarea unui drept ce ni se cuvine de peste un deceniu. Mesajul celor peste 50 de mii de români care au semnat Petiţia <România merită în Schengen> nu a rămas fără ecou. În mod sigur vom reuşi să ne facem singuri dreptate acolo unde Guvernul nu a fost în stare. România va fi în Schengen”, încheie europarlamentarul PMP.
De asemeneam, eurodeputatul PSD Victor Negrescu este de părere că „românii nu mai pot aştepta după mofturile politicienilor de dreapta de la Viena”. Oficialul spune că s-a solicitat în plenul Parlamentului European, invalidarea juridică a veto-ului Austriei, compensarea financiară a blocajului şi sancţionarea unui eventual nou refuz privind aderarea României la spaţiul Schengen.
Citește și:
Petiție PSD în Parlamentul European
Rareș Bogdan despre repatrierea românilor din Diaspora
Aderarea României la Schengen, o nouă șansă. Cum s-ar putea înclina balanța în favoarea noastră
„Rezoluţia legislativului european explică foarte clar de ce veto-ul de anul trecut încalcă drepturile cetăţeneşti şi legislaţia europeană. Prin amendamentele noastre arătăm impactul negativ asupra mediului şi pieţei interne, subliniem discriminările create şi solicităm aderarea până la finalul anului a României la spaţiul Schengen. Costurile blocajului trebuie compensate. Cei vinovaţi trebuie să plătească. Această rezoluţie preia inclusiv argumentele petiţiei #RomâniaCereSchengen din 2015, pe care am iniţiat-o şi care a fost susţinută atunci de peste 50.000 de persoane şi de Parlamentul European. Şi iată, am cerut încă o dată acest drept în plen solicitând Comisiei şi Parlamentului European să apere Uniunea Europeană inclusiv prin atacarea veto-ului Austriei în instanţă. Acum, ori niciodată”, declară Negrescu.