Locale Social

INFP, despre cutremurele din Oltenia: „Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe”

schedule 23 feb. 2023, 18:15

INFP, despre cutremurele din Oltenia: „Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe”
Andrey VP/Shutterstock

Un specialist în cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a anunțat că numărul cutremurelor din zona Vrancea este în descreștere, însă magnitudinea acestora se menține. Specialiștii spun că în următoarele săptămâni vor urma un șir de cutremure.

INFP anunță că urmează mai multe cutremure în România

Ppecialistul INFP Alexandru Țigănescu a afirmat că experții prognozează o serie de cutremure în perioada următoare, însă speră ca acestea să nu depăşească magnitudinea de 5. Numărul cutremurelor se află în descreștere, însă magnitudinea acestora încă se menține. Cutremurele din Gorj de 5,7 și 5,2 au fost cele mai alarmante seisme din ultimii ani.

„Dacă ne uităm cel mai bine, totuşi, pentru cutremure mai mari, care sunt prioritatea noastră, cutremure peste 2 ca şi magnitudine, oricum, numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Sigur, a fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Clar, ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a declarat specialistul.

Tigănescu a mai menționat că în zona Gorj, unde au avut loc cutremure peste 5 săptămânile trecute, s-au înregistrat mai multe cutremure, însă nu atât de puternice precum cele care au avut loc recent. În 1943 și 1963 au avut loc cutremure exact în aceeași zonă, însă acestea nu au fost mai mari ca cele de acum.

„În ce priveşte localizările în funcţie de adâncime, prezentăm şi această figură, care poate fi relaţionată şi cu sistemul de falii din zona respectivă, iar această figură arată de fapt că această secvenţă nu a venit chiar din senin. Când reprezentăm şi cutremure istorice care sunt disponibile şi publicului larg, în catalogul în Romplus puteţi vedea faptul că şi în 1943 a fost un cutremur în zonă şi în 1963 şi tot aşa. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea”, a menţionat specialistul INFP.

Cu privire la sursele recomandate pentru informații legate de cutremure, specialistul spune că în continuare baza rămâne site-ul INFP. Din păcate nu există aplicații sau dispozitive care ar anunța din timp producerea unui cutremur, însă orice detaliu despre acestea poate fi verificat pe site-ul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

„Dincolo de acesta, recomand şi portalul PhENOMeNAL, un proiect al INFP, unde puteţi vedea şi pe o hartă şi filtra informaţiile despre cutremure. Mai este şi această aplicaţie pe care am lansat-o acum câteva zile, care are de altfel două moduri de vizualizare, una optimizată pentru telefoanele mobile şi alta mai detaliată. Şi, în plus, este site-ul EMSC, un fel de organizaţie la nivel european”, a mai precizat specialistul INFP.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---