Sci-Tech Politic

Proiect de lege: Ce se va întâmpla cu camerele de supraveghere din spațiile publice, care folosesc AI pentru recunoaștere facială

schedule 11 ian. 2024, 08:22

Proiect de lege: Ce se va întâmpla cu camerele de supraveghere din spațiile publice, care folosesc AI pentru recunoaștere facială
Foto: ROMPRES / Foto

Oriunde în marile orașe din Europa, un ochi electric ne privește, dar nu pentru mult timp, căci eurodeputații vor ca Big Brother să nu mai știe chiar tot. Se discută despre o lege prin care nici măcar autoritățile judiciare să nu mai poată folosi camere de supraveghere care folosesc AI pentru recunoaștere facială în spațiul public. Proiectul face referire și la modul de reglementare a inteligenței artificiale. 

Inteligența artificială ar putea fi interzisă de lege

Tehnologia a avansat, iar acum camerele sunt capabile să asocieze fața cu un nume. Aproape toate statele au adoptat tehnologia de recunoaștere facială. 

Mai exact, când vine vorba de recunoașterea facială, pe lângă o cameră care să suporte acest sistem, este nevoie și de o bază de date la care să apeleze în momentul în care detectează un chip. Apoi, sistemul face comparația. 

În majoritatea țărilor din Europa, baza de date din care sistemul extrage fețele este aceeași cu cea a cărților de identitate. Europarlamentarii vor însă ca tehnologia să nu mai fie folosită deloc în spațiul public, împiedicând posibilele abuzuri făcute de polițiști sau de alte persoane care ar avea acces la aceste informații. 

„Regulamentul privește tot ce ține de câmpul de aplicație al Inteligenței Artificiale și a pornit în urmă cu patru ani deja. A pornit de la recunoașterea unei realități, această realitate fiind faptul că Inteligența Artificială devine din ce în ce mai prezentă în absolut aproape toate unitățile publice și atunci e nevoie de niște reguli, care la acest moment nu există”, Dragoș Tudorache, europarlamentar. 
„Se folosesc în medii strict controlate, de exemplu în unități militare. Camerele care fac recunoaștere facială înregistrează și meta-data. Care sunt... ești trist, ești vesel, porți mască, ochelari, barbă...”, a explicat Ștefan Antimoianu, tehnician, pentru Observator

Legea se va aplica doar pentru spațiile publice. În schimb, pentru persoanele care vor dori să își protejeze casele cu o astfel de tehnologie, regulile vor fi altfele. 

„Acolo se aplică regulamentul general privind protecția datelor personale”, Dragoș Tudorache, europarlamentar. 

Legea privind AI la care lucrează europarlamentarii ar stabili câteva excepții pentru folosirea opțiunii de recunoaștere facială. Ei spun că, în cazurile de forță majoră, precum dejucarea unui posibil atentat terorist, salvarea unor oameni a cărora viață este pusă în pericol sau destructurarea rețelelor criminale. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---