Sănătate

Studiu: Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații din cauza diferențelor biologice

schedule 17 apr. 2024, 12:06

Studiu: Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații din cauza diferențelor biologice
Mariia Korneeva/Shutterstock
Studiu: Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații, cu un ceas biologic mai rapid și mai multe tulburări de somn.

Un nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews a dezvăluit că femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații, o diferență atribuită variațiilor în ceasul biologic. Cercetările indică faptul că ceasul biologic al femeilor funcționează cu aproximativ 6 minute mai rapid decât cel al bărbaților, ceea ce poate duce la dezechilibre în ritmurile interne ale corpului și afectează reglarea somnului.

Conform studiului, femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie comparativ cu bărbații. De asemenea, calitatea somnului la femei este evaluată ca fiind mai puțin odihnitoare. Aceste constatări sunt susținute de faptul că secreția de melatonină, hormonul care favorizează adormirea, începe la femei la ora 22:49, cu 40 de minute mai devreme decât la bărbați, care o produc la ora 23:38.

Diferențele în durata zilei determinată de ceasul endogen, care este mai lungă de 24 de ore, contribuie de asemenea la predispoziția femeilor de a merge la culcare mai devreme. Cercetătorii subliniază că această diferență de 6 minute în viteza ceasului biologic, deși pare mică, este semnificativă și poate duce la o nepotrivire între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul.

Aceste dezechilibre în ritmurile circadiene pot avea consecințe importante pentru sănătate, incluzând tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive. Femeile sunt de asemenea mai predispuse la anxietate și tulburări depresive, care sunt de două ori mai frecvente la ele decât la bărbați, și la insomnie. Studiul mai arată că femeile sunt de patru ori mai susceptibile să dezvolte tulburări de alimentație legate de somn și sunt mai predispuse la sindromul picioarelor neliniștite, care afectează somnul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---