Social

Studenții vor avea 90% reducere la biletele de tren. S-a majorat și vârsta de acordare a reducerii

schedule 10 iul. 2023, 15:40

Studenții vor avea 90% reducere la biletele de tren. S-a majorat și vârsta de acordare a reducerii
Vlad Ispas / Shutterstock

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat că studenții vor beneficia de o reducere de 90% la călătoria cu trenul. De asemenea, și vârsta până la care se acordă această reducere a fost majorată la 30 de ani.

Studenții vor avea aproape gratis la bilete de tren

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că studenților li se va extinde reducerea pentru biletele la tren la tocmai 90%. De asemenea, și vârsta a fost majorată la tocmai 30 de ani.

Facilități noi de călătorie pentru studenți, acordate de Legea învățământului superior. În Monitorul Oficial al României nr. 614, din data de 05.07.2023, a fost publicată Legea învățământului superior nr. 199, care asigură cadrul legal de exercitare a acestui serviciu public și reglementează structura, organizarea și funcționarea învățământului superior din România, statutul personalului din învățământul superior, precum și cadrul legal de asigurare a calității.”, au anunțat reprezentanții ARF pe pagina de Facebook.

În urma legii adoptate, noile modificări sunt valabile pentru studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, pentru transportul feroviar

Care sunt noile modificări legislative pentru studenți:

  • creșterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic;
  • mărirea vârstei studenților beneficiari de tarif redus cu 90%, de la 26 de ani la 30 de ani;
  • instituirea dreptului de a călători cu tarif redus cu 50% pe teritoriul României pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, a studenților cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență, în baza unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar;
  • includerea în cadrul categoriei studenților care se bucură de gratuitate, respectiv cei care au numai unul din părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului.”, precizează sursa citată.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară, din subordinea Ministerului Transporturilor, este responsabilă pentru asigurarea alocării, în limita fondurilor bugetare aprobate din bugetul de stat, sumelor care sunt necesare pentru acordarea facilităţilor prevăzute pentru anumite categorii sociale destinate transportului public feroviar de călători.

ARF a plătit operatorilor de transport feroviar de călători 74,5 milioane lei, dintre care 3,6 milioane pentru călătorii efectuate în 2021, 56 de milioane lei pentru 3 milioane de călătorii efectuate în 2022 și 31,5 milioane lei pentru 1,5 milioane de călătorii efectuate în prima jumătate a anului 2023.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---