Locale

Reglementări privind descoperirea de rezerve de petrol sau gaze în România

schedule 27 mar. 2024, 11:18

Reglementări privind descoperirea de rezerve de petrol sau gaze în România
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Descoperirea de petrol sau gaze în România nu aduce redevențe proprietarilor, statul deținând resursele subsolului și oferind doar despăgubiri.

În România, descoperirea de rezerve de petrol sau gaze naturale pe terenuri private nu aduce beneficii substanțiale proprietarilor, deoarece aceste resurse sunt considerate proprietatea statului. Conform Legii petrolului nr. 283/2004, resursele de hidrocarburi aflate în subsolul țării sunt exclusiv în proprietatea publică a statului român. Proprietarii terenurilor care se dovedesc a fi bogate în aceste resurse sunt expropriați și primesc o despăgubire, dar nu beneficiază de redevențe, spre deosebire de alte țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii.

În cazul descoperirii unor astfel de resurse, Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) preia controlul asupra perimetrelor și le concesionează operatorilor licențiați. Despăgubirea acordată proprietarilor este calculată pe baza valorii reale a imobilului și a prejudiciului cauzat de expropriere, luând în considerare prețurile pieței și eventualele daune aduse proprietarului.

Un exemplu recent al impactului descoperirii gazelor naturale într-o zonă rezidențială este situația din comuna Calopăr, județul Dolj, unde o acumulare accidentală de gaze a provocat o explozie, rănind proprietarul și distrugând casa. Autoritățile locale și naționale intervin pentru a restabili siguranța în zonă, iar costurile sunt suportate din bugetele publice.

ANRM recomandă cetățenilor care descoperă gaze pe proprietatea lor să contacteze imediat serviciile de urgență prin apel la numărul 112. În cazul acumulărilor accidentale, cum este cea din Calopăr, nu se vor încheia acorduri petroliere de concesionare, deoarece nu sunt considerate zăcăminte comerciale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---