Economic

Prosumatorii solicită modificări legislative pentru recuperarea sumelor datorate de furnizori

schedule 15 apr. 2024, 13:02

Prosumatorii solicită modificări legislative pentru recuperarea sumelor datorate de furnizori
Aui Khemmanat / Shutterstock
Prosumatorii din România întâmpină întârzieri mari în a fi plătiți pentru energia livrată în rețea, cu datorii de peste 50 mil. euro.

Prosumatorii din România se confruntă cu întârzieri semnificative în recuperarea sumelor datorate de furnizori pentru energia electrică livrată în rețea, ajungând la peste 50 de milioane de euro doar pentru anul trecut. Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România a cerut eliminarea unei prevederi legislative care permite furnizorilor să plătească energia livrată într-un termen de până la doi ani de la facturare, o situație care, în practică, a dus la întârzieri de până la patru ani.

Conform legislației actuale, prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării. Asociația argumentează că interpretarea acestei prevederi de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a creat o linie de credit gratuită în favoarea furnizorilor, cu un impact financiar semnificativ asupra prosumatorilor.

Datele obținute de la ANRE indică o cantitate totală de energie electrică injectată în rețea de aproximativ 660 GWh în anii 2022 și 2023, energie care a fost vândută de furnizori la prețuri mult mai mari decât cele de achiziție de la prosumatorii. În ciuda amenzilor aplicate furnizorilor pentru întârzierea sau neemiterea facturilor, practica de creditare gratuită continuă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut problemele legate de emiterea facturilor și a promis un dialog cu ANRE pentru a găsi soluții. Asociația Prosumatorilor propune penalizări pentru furnizorii care întârzie emiterea facturilor mai mult de 30 de zile, sugerând o penalizare de 0,2% pe zi din totalul facturii.

Prosumatorii au făcut mii de sesizări către ANRE în ultimii doi ani, însă răspunsul primit a fost că problema se va rezolva, fără a se concretiza în acțiuni eficiente. Asociația insistă că practica de creditare gratuită trebuie să înceteze și că legislația în domeniu trebuie revizuită pentru a asigura o compensare corectă și la timp a energiei injectate în rețea de către prosumatori.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---