Social

O categorie de angajați vor avea o zi liberă la aniversare şi zece zile libere în caz de urgență medicală în familie

schedule 26 oct. 2023, 11:24

O categorie de angajați vor avea o zi liberă la aniversare şi zece zile libere în caz de urgență medicală în familie
Brian A Jackson/Shutterstock

O categorie de angajați din România vor putea beneficia de o zi liberă la aniversare şi zece zile libere în caz de urgență medicală în familie.

Noi beneficii pentru o categorie de angajați din România

O categorie de angajați din România va beneficia de o zi liberă la aniversare şi zece zile libere în caz de urgență medicală în familie. Este vorba despre angajații din structurile Ministerului de Afaceri Interne.

În cazul acestora, contractul colectiv de muncă a fost actualizat cu o serie de beneficii, cu scopul de a armoniza prevederile incidente lucrătorilor cu cele existente în Codul Muncii.

În luna iulie au început discuțiile între conducerea Ministerului de Afaceri Interne (MAI) și reprezentanții organizațiilor sindicale cu privire la Contractul colectiv de muncă. Prin urmare, documentul a fost semnat de ambele părți în data de 19 septembrie 2023.

Anterior, au avut loc cinci ședințe în cadrul cărora au fost analizate propunerile părților și implementate prevederile care aduc beneficii atât angajaților, cât și instituției. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Printre noutățile din contractul colectiv de muncă se numără:

  • acordarea unei zile libere, care va fi recuperată ulterior, cu ocazia zilei de naștere a angajatului.
  • implicarea reprezentanților sindicatelor din MAI în procesul de planificare a timpului de lucru și de evaluare a planului anual de formare profesională a personalului contractual.
  • dreptul salariatului personal contractual de a primi până la 10 zile lucrătoare libere, care vor fi recuperate ulterior, în cazul unor urgențe familiale neprevăzute de ordin medical și cinci zile lucrătoare libere, reprezentând concediu de îngrijitor, pentru îngrijirea sau sprijinul unei rude ori a unei persoane apropiate care locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul personal contractual.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---