Speciale

Județul sărac din România care a dat cei mai deștepți oameni. Teoria despre „Leagănul geniilor”

schedule 16 ian. 2024, 07:24

Județul sărac din România care a dat cei mai deștepți oameni. Teoria despre „Leagănul geniilor”
Foto: MIGUEL G. SAAVEDRA/Shutterstock

Există un județ în România care deține un record din punct de vedere al oamenilor deștepți și importanți care s-au născut aici. Experții vorbesc chiar despre o „invazie” de genialitate. Mai mult decât în orice alt loc din țara noastră, aici au cunoscut lumina zilei câțiva brilianți de-ai noștri.

Niciunui județ nu-i lipsesc personalitățile, însă niciunul din România nu poate detrona Botoșaniul din acest punct de vedere. În capul listei îl avem pe Mihai Eminescu, mare poet care s-a născut în Botoșani. Dar nu este singura minte luminată care a văzut pentru prima dată lumina zilei pe aceste meleaguri. În total, în Botoșani s-au născut peste 300 de personalități din diferite domenii. 

Numai în literatura română, judeţul Botoşani a dat 19 personalităţi, primul pe listă fiind scriitorul și jurnalistul Mihai Eminescu, între timp numit poetul național al românilor. 

Tot aici s-a născut și Mihail Sorbul, dramaturg interbelic. Sofia Nădejde, prozatoare şi autoare dramatică se trage, de asemenea, din această zonă istorică. La fel și Lucien Goldmann, filozof, critic literar și sociolog francez.

În Botoșani s-a născut și Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician. Și George Enescu, cel mai mare și cunoscut compozitor român, vine din Botoșani.

Muzicologul Emanoil Ciomac, de asemenea, s-a născut aici. Același județ a dat talente și în pictură, pe Ștefan Luchian și Octav Băncilă. 

Teoria oamenilor de știință

Mai mulți oameni de știință au încercat să explice, prin teoria hererozigotismului,  de ce s-au născut, la mijlocul seculului al XIX-lea în județul din nordul extrem al României, nenumărate personalități marcante pentru istoria țării noastre. 

„La un moment dat, la Botoșani a fost o „invazie” de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea și pânp la jumătatea secolului al XX-lea s-au născut, au crescur și au învățat carte o mulțime de personalități extremde importante”, spune istoricul Dănuț Huți, potrivit Botoșani News.

„Condiția de geniu ține și de caracterisiticile genetice ale acelei persoane. Nu trebuie neapărat să fi fost genii în acea familie. Condiția trebuie însă cultivatp și depinde de o mulțime de factori”, explică medicul Corneliu Saradan, potrivit aceleiași surse.

Una dintre cele mai controversate teorii aparține medicului psihiatru Nicolae Vlad, doctor în medicină: „Erau multe speculații în mediul academic, dar profesorul Scripcaru a a precizat că cea mai plauzibilă variantă este cea a heterozigotismului.

Această teorie spune că, cu cât doi parteneri provin din medii georgrafice, etnice sau rasiale mai diferite, produsul lor prin combinare genetică este mai reușit” a spus medicul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00010
USD
USD: 4.5914 RON
0.01220
GBP
GBP: 5.9572 RON
0.01950
HUF
HUF: 1.2212 RON
0.00770
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2958 RON
0.01590
Convertor valutar

Rezultat: ---