Social

Închisoarea deținuților politici de la Pitești devine monument istoric. Turcan a semnat ordinul

schedule 19 iul. 2023, 16:14

Închisoarea deținuților politici de la Pitești devine monument istoric. Turcan a semnat ordinul
Antonio Traveler/Youtube

Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, care se și află în Municipiul Piteşti, va deveni monument istoric. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare.

Penitenciarul de la Pitești devine monument istoric

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că penitenciarul de la Pitești, în care își ispășeau pedeapsa deținuții politici pe vremuri, acum va deveni monument istoric. Aceasta a menționat că deja a semnat ordinul de clasare, iar închisoarea va avea regim de monument istoric de grupa A.

”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti - Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Culturii a mai subliniat că închisoarea de la Piteşti este ”o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii”.

”Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist. De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, mai spune Turcan.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---