Social

Fostul ministru Radu Berceanu vrea să își construiască o nouă fabrică de avioane. Va fabrica și drone

schedule 24 aug. 2023, 10:02

Fostul ministru Radu Berceanu vrea să își construiască o nouă fabrică de avioane. Va fabrica și drone
GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a anunțat că vrea să își construiască o nouă fabrică de avioane de mici dimensiuni, în satul Tâncăbeşti, din nordul Bucureştiului.

Radu Berceanu pune bazele unei noi fabrici de avioane

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, este pus pe treabă. Acesta are în plan să construiască o nouă fabrică de avioane de mici dimensiuni. Noua întreprindere va putea tripla producţia actuală va putea asambla şi drone cu aripă fixă.

Radu Berceanu dețin de mai mulți ani un teren de aproximativ 10.000 de metri pătrați în Tâncăbeşti. Recent, terenul a fost evaluat la aproape un milion de lei. La moment, pe teren se află fostele hale de producţie ale firmei sale Pietra, specializată pe realizarea de dale şi pavaje din piatră naturală reconstruită.

După ce fabrica cu dale a fost închisă, a început să ansambleze avioanele diviziei sale AVI Aircraft. Fostul ministru a pus pe roate un nou proiect. Pe același teren este gata să construiască o nouă fabrică, de această dată pentru producţia de avioane, în suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi.

Ar putea fi realizate și drone cu aripă fixă

Avionele pe care și le propune ministrul să fie fabricate în aceste hale vor fi de mici dimensiuni, cu un singur loc. Acestea vor cântări între 120 şi 130 kilograme, vor fi demontabile, cu un timp de demontare de circa 5 minute. La finalul procesului de producţie, ele se introduc, în forma lor demontabilă, într-o remorcă carosată de dimensiuni reduse (3,5x2x3m), staţionată în parcare, de unde vor fi transportate către client, potrivit documentelor.

”Dacă îmi cere cineva acum un avion, pot să îl livrez abia în martie 2024, pentru că avem deja comenzi cu avansuri încasate. În hala nouă vrem să facem o producţie mai de serie, cam 30 de avioane pe an, şi vom avea nevoie de circa 35 de angajaţi. Investiţia în hală este de câteva sute de mii de euro şi sperăm să începem să lucrăm de la începutul anului viitor. Cumpărăm doar motorul, roţile, şuruburile, rulmenţii, paraşuta şi câteva elemente din aparatura de bord, iar restul producem noi“, a declarat Radu Berceanu, proprietarul AVI Aircraft.

Ministrul afirmă că are cereri și în privința realizării unor drone cu aripă fixă, mai mari, ”unele mai în direcţia militară, dar cu scopuri civile, de observaţie”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---